2024. március 29. - Auguszta

Bundabotrány: fókuszban az UTE-Honvéd meccs

A 2009 tavaszi Újpest-Honvéd labdarúgó bajnoki mérkőzés is szerepel azon találkozók között, amelyet a tavaly novemberben kitört fogadási botrány szerdán kezdődő perének gyanúsítottjai befolyásoltak.
2010. október 5. kedd 15:16 - HírExtra
A vád szerint a négy német férfi 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket Magyarországon, valamint Németországban, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban.

A magyar NB I-ből a 2009. április 24-én játszott és 3-0-ás hazai győzelemmel végződött Újpesti TE-Budapest Honvéd mérkőzést nevezi meg a német hírügynökség.

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa az MTI-nek azt mondta a hírre reagálva:
"Hivatalos értesítést nem kapott a klub, így mi semmit sem tudunk erről. De amint ez megtörténik, azonnal reagálunk a fejleményekre."

Kovács Zoltán, az Újpest FC sportigazgatója az MTI-nek eljuttatott közleményében hasonlóképpen nyilatkozott: "Ahogyan az elmúlt másfél évben, úgy most sem kapott az Újpest FC semmilyen hivatalos, írásbeli értesítést, megkeresést. Ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is nyitottak vagyunk az együttműködésre mindenkivel, aki ezeket az ügyeket kivizsgálja."

Kovács hozzátette, a bochumi ügyészség közleményéből nem derült ki, hogy melyik klubot, vagy játékost kereste meg a "nemzetközi fogadási maffia", esetleg van-e köze az ügyhöz a játékvezetőnek. Hangsúlyozta, ebben a formában ez a lista a "hangulatkeltésre" alkalmas leginkább, különösen úgy, hogy az Újpest FC nem kapott hivatalos értesítést, amelynek megérkezéséig a lila-fehér klub játékosai és alkalmazottai nem kívánnak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A mostani ügyben a Bundesliga 2-ből az Augsburg-Osnabrück (2009. április 17., 3-0) összecsapás is érintett. Ezen a találkozón Torghelle Sándor, a hazaiak csatára is szerepelt, míg Szabics Imre a cserepadon kapott helyet.

Az ügyészség szerint összesen 15 német másodosztályú találkozót bundáztak meg a vádlottak, emellett a szlovén és a horvát élvonalból egy-egy, Svájcból hét, Belgiumból pedig három második vonalbeli meccset befolyásoltak. Egy Európa Liga-mérkőzés is szerepel a listán, a 2009 novemberében játszott FC Basel (svájci)-CSZKA Szófia (bolgár) összecsapás.

A Der Spiegel szerint az ügy fővádlottja a 55 éves Nürettin G., aki összesen 158 meccs befolyásolásában gyanúsított. Két társa mellett a Schweinfurt egy korábbi labdarúgója, Kristian S. is a vádlottak között található, akit egy korábbi fogadási csalási ügyben 8400 euró pénzbüntetésre ítéltek.

Tavaly novemberben a bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb fogadási botrányban, amelynek felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik a saját vizsgálatot is folytató európai sportági szövetség (UEFA). Az UEFA az előzetesen gyanúsnak talált több mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s a Honvédot is beleértve öt klubot nevezett meg érintettként.

Az UEFA idén júniusban Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg Vukasin Poleksicet 2012. június 30-ig eltiltotta, mert az európai szövetség szerint a bajnok és Magyar Kupa-győztes Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását