2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyermekkori allergia a házikedvenctől?

A kutya csökkenti, a macska viszont növeli az allergiás tüneteket a betegségre hajlamos gyerekek esetében, ha kedvenceikkel élnek egy fedél alatt - derült ki egy új tanulmányból.
2010. október 2. szombat 16:01 - HírExtra
Az Ohio állambeli Cincinnati Egyetem munkatársai megállapították, hogy a kutyára allergiás gyerekek esetében egyfajta immunterápiaként szolgál, és nagyjából négyszer kisebb az egyéb allergiák kialakulásának kockázata, ha a családdal eb él. A macska a háznál azonban csak tovább súlyosbítja az allergiás tüneteket a gyermekeknél - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A szakemberek egyelőre nem tudják, mi ennek a pontos oka. A 636 gyermek bevonásával készített tanulmány a Journal of Paediatrics című folyóiratban látott napvilágot. Az amerikai kutatók eredetileg a közvetlen környezetben található makrorészecskéknek (vegyi anyagokat tartalmazó mikroszkopikus koromrészecskék) a gyermekkori légzési panaszokra és allergiás tünetek kifejlődésére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásban részt vevő gyerekek mindegyike hajlamos volt az allergiára, mivel szüleik is ugyanettől a betegségtől szenvedtek.

A vizsgálat során a kutatók az ekcéma kialakulásának lehetséges okait, köztük a macska és a kutyatartást is górcső alá vették. A gyerekeket egyéves koruktól kezdve négyéves korukig minden évben 17 különböző allergiára tesztelték, szüleik pedig évenkénti beszámolókat készítettek róluk.
A tanulmány érdekes és értékes információkat tárt fel az állattartókkal kapcsolatban. A szakemberek szerint azoknál a gyerekeknél, akiknél pozitív lett a kutya allergiateszt, kisebb valószínűséggel alakult ki ekcéma négyéves korukig, amennyiben már egyéves koruk előtt volt kutyájuk. A macskatartás azonban csak fokozta a kedvenceikre allergiás gyerekek állapotát és az ekcéma kialakulásának kockázatát.

"Azoknál a gyerekeknél, akiknek már egyéves koruk előtt volt macskájuk és egy bőrallergia teszt szerint allergiások voltak a macskákra, 13-szor nagyobb eséllyel alakult ki az ekcéma négyéves koruk előtt" - mondta Tolly Epstein, a tanulmány vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy azok a gyerekek, akiknek van macskájuk, de nem allergiásak rájuk, nincsenek fokozott kockázatnak kitéve az ekcéma kialakulása szempontjából. A szakértők minden esetre azt tanácsolják a szülőknek, hogy a jövőben vegyék figyelembe ezeket az eredményeket, mielőtt háziállatot vásárolnának gyermekeiknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását