2024. április 18. - Andrea, Ilma

Akadozik a Nap - jégkorszak jöhet

Késve kezdődött a Nap új ciklusa, amelynek váratlan hatásai lehetnek Európára. Akár kisebbfajta új jégkorszak is köszönthet az öreg kontinensre. Ludmány Andrást, az MTA Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának vezetőjét kérdeztük.
2010. szeptember 30. csütörtök 12:34 - HírExtra
Napciklus
Az eltérő forgási sebesség miatt a Nap mágneses mezejének erővonalai időről időre összegabalyodnak és mágneses hurkok formájában elszakadnak a felszínétől, drámai napkitöréseket okozva ezzel. A 11 évig tartó napciklus során ezek a zavarok egyre gyakoribbá és erőteljesebbé válnak, és végül bekövetkezik a mágneses pólusok felcserélődése.
A Nap megváltozott viselkedéséről már évek óta cikkeznek, ám mostanában ennek várható hatásaival jobban foglalkoznak. Legforróbb égitestünk mágneses tevékenységének módosulása ugyanis komoly hatással lehet Földünkre, ezen belül pedig elsősorban Európára.

A mi csillagunk, a Nap nem más, mint töltött részekből álló plazma. Az égitest mágneses tevékenysége során többek között hatalmas sűrűségű helyeket alkot, amelyek a környezetűknél sötétebb napfoltokként jelennek meg. A Nap új ciklusba lépésével az égitestet fokozottabb aktivitás jellemzi. Ilyenkor a napfoltok nagyobb méretűvé válnak, majd az úgynevezett közbenső időszakokban akár hónapokig nem jelennek meg a nap felszínén. A naptevékenység fokozódása és alábbhagyása úgynevezett ciklusokat alkot, amelyek rendszerint 11 évente követik egymást.

A végtelen kozmosz olykor felülírja ezeket a szabályokat. Jelenleg a Nap mintegy két évvel később lépett be új ciklusába. A folyamat egyébiránt hosszú hónapokig is eltart, ám e késedelem alapvető változásokat okozhat a Nap tevékenységében. Ennek hátteréről az MTA Debrecenben található Napfizikai Obszervatóriumának vezetőjét Dr. Ludmány Andrást kérdeztük.



Milyen mértékben változhat meg a Nap mágneses tevékenysége?

Az égitest aktivitásának maximuma ilyenkor jóval gyengébb a szokásosnál, amelyet elsődlegesen a napfoltok számának csökkenése mutat. A mérések szerint így a naptevékenység maximális mértéke feltehetően csak fele olyan mennyiségű lesz, mint az előző két-három ciklusban. Könnyen előfordulhat ugyanakkor a naptevékenység teljes megszűnése is.

Volt már erre példa?

Legutóbb a 17. század közepén fordult elő a Naunder-minimumnak nevezett jelenség. Jellemző, hogy Gallilei még foltokkal erőteljesen tarkított napkorongot észlelt, sok napfoltot le is rajzolt, majd utána nagyjából fél évszázadon keresztül csak hébe-hóba látszottak napfoltok az égitest felszínén. A szokásos mértékű naptevékenység az 1700-as évektől kezdve indult be ismét, az égitest ciklusait is innentől kezdve számítjuk.

Hogyan viselkedik ilyenkor a Nap?

A napfoltok nem egyedüli megnyilvánulásai az égitest minimális tevékenységének. Ilyenkor többek között a napkitörések is kisebb számban fordulnak elő, de a Napból kiáramló plazmaáramok is sokkal gyengébbek lesznek, illetve el is tűnhetnek. Mivel ezek a plazmaáramok védőburkot képeznek, ezért ennek eltűnésével erősebb lehet a Naprendszeren kívülről érkező kozmikus sugárzás.



Mit okozhat a Nap megváltozott mágneses tevékenysége?

A Naprendszeren kívülről érkező nagy energiájú részecskék ármának zápora így sokkal erősebb lehet. Ez a 17. században tapasztalható jelenséghez hasonlóan befolyásolja a Föld légkörét is, amikor is kisebbfajta jégkorszak köszöntött be. Hozzátenném, hogy a kozmikus sugárzás, valamint a vele kapcsolatos felhőképződés erőteljes jelensége feltehetően csak Európát érintené. A 17. század Amerikájában ugyanis eddig semmilyen geológiai utalást nem találtak glaciális jelenségekre.

Miért csak Európát érintené ez a kisebbfajta jégkorszak?


Azért, mert a kozmikus hatások a Föld nem minden pontján ugyanúgy érvényesülnek. A Golf-áram hatás ugyanis nagyon erősen befolyásolja a kontinenst, így most mindenki azt figyeli, mi lesz a naptevékenységgel.

A klímaváltozásnak viszont úgy tűnik, hogy nem felmelegedés lehet Európában a következménye, hanem éppen lehűlés. Ez a következő egy-két évtizedben fog eldőlni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását