2024. április 24. - György

Sztrájkoltak a spanyol szakszervezetek

A megszorító intézkedések, elsősorban a munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul szerdán 24 órás általános sztrájkot tartottak a spanyol szakszervezetek: adataik szerint országszerte a munkavállalók mintegy 70 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez.
2010. szeptember 29. szerda 20:17 - HírExtra
A nyolc éve első általános sztrájk helyenként megbénította Madrid közlekedését, és a belföldi és nemzetközi légi forgalomban is fennakadások voltak. Madrid belvárosában, ahol a fő tüntetés zajlott, az üzletek többsége zárva tartott. A spanyol pénzügyminiszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a kormány kész további megszorításokra is, ha szükséges, bár egyelőre elegendőnek tűnnek az eddigi intézkedések.

A BBC-nek elmondta: a kormány számára a hiánycsökkentés az elsődleges, és nem retten vissza a dolgozók haragjától. Elena Salgado szerint a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez elsőrendűen fontos az államháztartási hiány csökkentése.

A közlekedésben a kormány megállapodott a minimális szolgáltatásokról. A spanyol repülőtéri hatóságok közlése szerint a napi járatok 10-50 százaléka repül a belföldi forgalomban, míg a nemzetközi járatok 20-40 százaléka üzemel. A spanyol Iberia menetrendszerű járatai 35 százalékát üzemeltette, a Ryanair viszont minden spanyol belföldi járatát törölte.

Madridban a buszok ritkán jártak a nap folyamán, a metró azonban normálisan működött, az ingázók viszont a vonatjáratok csak mintegy negyedét tudták használni.

A szakszervezetek ezúttal arra törekedtek, hogy a gazdaságilag kulcsfontosságú területeket bénítsák meg. A Comisiones Obreras, Spanyolország legnagyobb szakszervezete azt közölte, hogy a spanyol fém- és autóipari dolgozók szinte száz százalékban csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A bevásárlóközpontokhoz nem jut elegendő áru, a kisebb üzletek és vendéglátóhelyek azonban nyitva tartanak. A lapok csak rendkívüli kiadásban, illetve csökkentett terjedelemben jelentek meg.

A tüntetések ellenére a legnagyobb spanyol szakszervezet vezetője is elismerte: nehéz lenne a kormányt intézkedései visszavonására kényszeríteni, hiszen a spanyolok többsége a tiltakozás dacára szükségesnek ítéli azokat a válságból való kilábaláshoz.

A kormány júniusi intézkedésével megkönnyítette az elbocsátásokat azzal, hogy csökkentette a kifizethető végkielégítéseket, másfelől ösztönözni véli a munkakeresést - és apasztani az államháztartás hiányát - a munkanélküli segély korlátozásával.

Az euróövezetben Spanyolországban a legnagyobb a munkanélküliség, az utóbbi hónapokban 20 százalék körüli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását