2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Nem nyugszik a Tamás Gáspár Miklós nevével fémjelzett Zöld Baloldal. Ezúttal nagy, összbalos tüntetést szerveznek az IMF ellen. Ráadásul Tamás Gáspár Miklós szerint ez még csak a kezdet.
2010. szeptember 28. kedd 16:32 - Gedei Szilárd
Európai akciónap
"Nem a megszorításokra! Növekedést és munkahelyeket!" - ezekkel a felkiáltásokkal tartanak tüntetéseket és sztrájkokat Európa-szerte szerdán. A cél a tiltakozás, mégpedig az Európai Unió és az IMF megszorító politikája ellen. A megmozdulásokat az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szervezi brüsszeli központtal, baloldali pártok és civil szervezetek támogatásával. Ennek a demonstrációsorozatnak a részeként vonul a Zöld Baloldal az IMF magyarországi irodája elé.
A Szabadság téri Bankcenter előtt tüntet a Zöld Baloldal szeptember 29-én, szerdán délután egykor. A szervezők mindenkit várnak, akik "fel akarják emelni a szavukat a kapitalizmus igazságtalanságai, a neoliberális diktátum és a megszorító politika ellen".

TGM ismét akcióban

Nem újdonság, hogy a Zöld Baloldal nem ért egyet a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által képviselt politikával. Ezen felül nyilván a magyar kormány gazdaságpolitikájával sem, de ez a megmozdulás most konkrétan az IMF ellen irányul - nem véletlen a helyszínválasztás sem, a tüntetés ugyanis a Szabadság téri Bankcenter, az IMF magyarországi irodája előtt lesz.

A jelenlegi körülmények között már az is nagy fegyvertény lenne, ha a szerda ebédidei tüntetésnek valóban tüntetés kinézete lenne. Persze Tamás Gáspár Miklós neve már eleve garancia a "jó hangulatra".

Hol vannak a szakszervezetek?

"Egy nagy nemzetközi akciónapról van szó, melynek keretében százmilliók tüntetnek szerte Európában a szociális állam szétzúzása ellen. Az ellen az agyalágyult gazdaságpolitika ellen, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió nyomására folytatnak a kormányok" - mondta a megmozdulásról Tamás Gáspár Miklós, a Zöld Baloldal elnöke.

Kalmár Szilárd, a TGM köré szerveződött Zöld Baloldal ügyvezetője azt is elárulta a HírExtrának: az általános európai példával ellentétben nálunk nem csatlakoznak a megmozduláshoz a szakszervezetek. "Valamiért nem akarják kivenni a részüket ebből a megmozdulásból. Ezért nincsenek is nagy várakozásaink. A baloldalt most nagyon nehéz megmozgatni, elég megosztott most Magyarországon. A parlamenti baloldal sem akar ebben részt venni, pedig akár még a Scheiring Gábor nevével fémjelzett Lehet Más a Politika balszárnyának részvételét is szívesen vettük volna. Sajnos ők sem jelezték, hogy ezzel komolyabban egyetértenének."

"Nem csak hőbörögni megyünk"

Kalmár kiemelte, ez egy komoly európai megmozdulás lesz, nem csak úgy hőbörögni mennek oda a Bankcenter elé.

Ezt Tamás Gáspár Miklós is hangsúlyozta a HírExtrának, bár azt is elismerte, hogy ő sem vár túl nagy tömeget. Legalábbis egyelőre.

"Az emberek ma a reménytelenség miatt kevésbé hajlamosak arra, hogy tüntessenek és felvonuljanak. Ehhez ugyanis a felháborodáson kívül remény is kell. Az pedig most nincs sok" - vázolta a némileg keserű balos helyzetet Tamás Gáspár Miklós.

A klasszikus baloldal legtöbbet idézett véleményformálója szerint azonban ez az állapot nem tart örökké. Sőt. "Jelenleg Magyarországon a politikai cselekvés lehetőségei lezártnak látszanak. Ennek az a következménye, hogy az emberek kevésbé mozdíthatók. Ennek azonban vége lesz".

300 ezer ember?

Optimista jövőkép, annyi szent. Tamás Gáspár Miklós azonban meg is indokolta, mire ez a nagy várakozás. "Akkor lesz változás, ha egy politikai akció, gondolat megragadja az emberek fantáziáját, és elkezdenek reménykedni a rettenetes nyomorúságból kivezető útban.

Nem véletlen a hatalmas kormánytöbbség sem, ami létrejött a tavaszi országgyűlési választások után. Az emberek azt gondolták, hogy ezek is olyanok, mint a többi, de nézzük meg, hátha lesz valamilyen változás. Amikor az emberek látják majd: ez a dolog leült, és pontosan ugyanaz folytatódik, mint előtte, akkor következhet be az igazi váltás. Egyszer majd arra ébredünk, hogy a szokásos 300 fő helyett 300 ezer ember fog eljönni".

Van egy tippünk, miszerint a szerdai megmozdulás összlétszáma még inkább a háromszázhoz, mint sem a háromszázezerhez közelít majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását