2024. április 25. - Márk

Orrszarvú nagymama a mesterséges megtermékenyítési programban

Nagymama korú borneói orrszarvút (Dicerorhinus sumatrensis harrissoni) készülnek mesterségesen megtermékenyíteni Malajziában, hogy ezzel biztosítsák a világ legnagyobb végveszélyben lévő fajának újjáéledését - jelentette be egy Borneó szigetén működő malajziai vadvédelmi hatóság.
2010. szeptember 26. vasárnap 09:45 - HírExtra
A 28 esztendős Gelegub a szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) borneói alfajába tartozik. Az emberi mértékkel számítva nagyjából hetvenéves nőstény állatot egy fiatal és életerős hím orrszarvú ondójával fogják mesterségesen megtermékenyíteni.

"Gelegub már túl öreg ahhoz, hogy természetes módon párosodjon, ráadásul az orrszarvúak esetében ez egy rendkívül erőszakos dolog, tehát ez a módszer lesz az egyik legbiztosabb módja annak, hogy megtermékenyüljön és fogságban hozzon világra egy rinocérosz kölyköt" - közölte Sen Nathan, az eljárás lebonyolítására vállalkozó Borneói Orrszarvú Természetvédelmi terület koordinátora.

A szakember elmondta: a világ egyetlen olyan tenyésztő telepe, ahol már sikerült fogságban világra hozni szumátrai orrszarvú borjakat, az Egyesült Államokbeli cincinatti állatkert, ahol az elmúlt egy évtized során három kölyök is született.
 
"Elsődleges célunk persze a természetes pároztatás, ám jelenleg egyetlen egy fogságban lévő hím példányunk van és Gelegub is szintén az egyetlen nőstény +lehetőségünk+. Muszáj valahogy elérnünk, hogy az orrszarvúak szaporodjanak, mivel mindössze 50 ilyen példány él a régióban és reprodukció nélkül a biztos kihalás vár rájuk."

Gelegub első lépésként hormoninjekciókat kap novemberben, hogy növeljék petesejtjeinek termékenységét, amelyeket azután eltávolítanak és megtermékenyítenek, hogy beültethető embriókat hozzanak létre. Ezek közül aztán néhányat lefagyasztanak, hogy szükség esetén egy későbbi időpontban is felhasználhassák őket.

A szumátrai orrszarvú borneói alfajának utolsó túlélői közül jelenleg 30-50 példány él szabadon Borneó szigetén, amelynek területén Indonézia, Malajzia, valamint Brunei osztozik egymással. A borneói rinocéroszokat a viszonylag kis testük, és fogaik, valamint eltérő fejformájuk különbözteti meg szumátrai társaiktól.

Ma mindössze 150-300 szumátrai orrszarvú létezéséről tudnak a szakemberek szerte a világon. Ezek az állatok képezik a világ legnagyobb végveszélyben lévő faját, amelynek egyes csoportjai az indonéziai Szumátra szigetén, Borneó északi részén, valamint a Maláj-félszigeten élnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását