2024. április 19. - Emma

Kutatók éjszakája pénteken az ELTE-n

Vulkán-játszóház, finnugor irodalmi teaház, pálinkák harca, antikvár kincsek, régészeti előadások szerepelnek pénteken, a Kutatók éjszakáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem programkínálatában.
2010. szeptember 23. csütörtök 22:31 - HírExtra
A vulkán-játszóházba a szervezők elsősorban családokat, iskolás csoportokat várnak: a résztvevők papírból, gyurmából vagy gyöngyből tűzhányót építhetnek, megrajzolhatják kedvenc tűzhányójukat, lávafolyást rakhatnak ki apró darabokból, valamint szakértők bevonásával megtervezhetik a felkészülést egy közelgő vulkánkitörésre.

A Kutatók éjszakáján bemutatják az Egyetemi Könyvtár antikvár kincseit is. Az előadás a könyvtár igen értékes, 1501 és 1600 között készült nyomtatványait, az úgynevezett antikvákat ismerteti.

A XVI. századi állomány - köszönhetően az intézmény csaknem 450 éves folyamatos működésének - kiemelkedően gazdag; több mint 7400 kötetben 10 300 bibliográfiai egységet, számos érdekes, különleges példányt is magában foglal, például Amerigo Vespucci Mundus novus című, 1504-ben Augsburgban kiadott művét, vagy a Philipp Melanchthon német teológus tulajdonos-bejegyzésével ellátott, 1558-ban, Lyonban kiadott Bibliát.

Lesz finnugor irodalmi teaház, amelynek vendégei betekintést nyernek a kortárs finn, észt és udmurt irodalomba. Az előadásokat 21 órától gyertyafényes versest követi.

A finnugor konyhaművészet elnevezésű program keretében kiderül, hogy vannak-e közös, ősi ételeink, mit esznek nyelvrokonaink, és a résztvevők elsajátíthatják egy-egy hagyományos étel elkészítési módját is.

A Régészeti Intézet rendezvényein az érdeklődők megtudhatják, mit árulnak el a kőszerszámok valamikori készítőikről, előadást hallgathatnak meg bronzkori kincsleletekről, megismerkedhetnek azzal, hogy miből és hogyan készítettek ékszereket a népvándorláskorban, amikor az ötvösök mérgező amalgámot használtak az ékszerek felületének aranyozáshoz, Indiából származó gránátot vásároltak, hogy a divatot követve színt vigyenek a kompozícióba, olykor apróra tört kagylóhéjjal töltötték ki a tárgyak belsejét, hogy tartósak, de egyben könnyűek legyenek, és alufólia vékonyságú ezüstlemezeket pecsételtek, hogy az utóbbit eltakarják. Már akkor is tudatosan spóroltak a drága nyersanyagokkal, és persze azt is tudták, hogyan lehet hamisítani azokat.

A Pálinkák harca című rendezvény keretében a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy elhozzák saját pálinkájukat és összemérjék annak erejét a többi résztvevő párlatával, vagy a neves multik termékeivel. Résztvevőként egy-egy pálinka nevezhető be a megmérettetésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását