2024. április 25. - Márk

ÁSZ: mérséklődött a szervátültetések száma

Csökkent a szervátültetések száma az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése szerint: míg 2005-ben 389, 2009-ben már csak 354 ilyen beavatkozást végeztek el magyar betegeken - közölte Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2010. szeptember 21. kedd 14:42 - HírExtra
Zöldréti Attila főcsoportfőnök szerint a csökkenés oka nem a pénzügyi források hiánya. Az ÁSZ szervezési és szabályozási hiányosságokat tárt fel, ezeket egyebek mellett azzal magyarázzák, hogy az ágazat az elmúlt időszakban nem értékelte a szervtranszplantációs betegellátás helyzetét és nem készített akciótervet annak fejlesztéséről.

Ezek alapján többpontos javaslattal fordulnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjéhez. A javaslatok között szerepel az egységes betegtájékoztatás javítása, a szervfelajánlás lehetőségének biztosítása, valamint egy transzplantációs és alternatív tevékenységekre vonatkozó nyilvántartási rendszer kidolgozása.

Az ÁSZ befejezte a 2005-2009 közötti magyarországi betegeken végrehajtott szervátültetések és szervadományozások, valamint az alternatív kezelésekre vonatkozó teljesítmény ellenőrzését. Ennek során a transzplantációk számának változása mellett a beavatkozások hatékonyságát is vizsgálták egyrészt egészségügyi, másrészt pénzügyi szempontból.

A keddi sajtótájékoztatón rámutattak, hogy a magyarországi szervátültetések száma összességében, de valamennyi szerv tekintetében külön-külön is jelentősen lecsökkent. Az európai uniós átlaghoz képest különösen a máj- és veseátültetések számában nagy az ország lemaradása. Ettől eltekintve viszont hangsúlyozták, hogy a transzplantáltak túlélési aránya viszont Magyarországon is jónak számít.

Kiemelték az új szervre várók listájának kezelését, ahol nem érvényesülnek az egyenlő esélyek, mivel sokszor a földrajzi helyzet alapján dől el, hogy kihez kerül a donor. Ehhez kapcsolódóan az ÁSZ javasolta egy olyan független és átlátható szervezet felállítását, amely objektíven dönt várólistán szereplő betegek kiválasztásáról.

Az ÁSZ jelentése a tüdőátültetéseket is vizsgálta, amelynek gyakorlata már azért is sajátos, mivel a magyarországi betegeket kórházak közötti szerződés alapján Ausztriában műtik és kezelik. Ennek kapcsán rámutattak, hogy a megállapodás nem tükrözi a magyar érdekeket. Egyebek mellett azért, mert a kivitt tüdők számához képest (144), jóval kevesebb a beültetett tüdők száma (54).

Zöldréti Attila elmondta, hogy a vesebetegek száma folyamatosan nő, Magyarországon ennek ellenére a transzplantáltak száma csökkent, a művesekezelésre járók száma viszont nőtt. Ennek tükrében is összehasonlították a két kezelési módszer eredményességét. Problémaként kiemelték, hogy a vesebetegek tájékoztatása nem egységes, márpedig a kései és hiányos felvilágosítással romlanak a túlélési esélyeik.

Gazdasági szempontból megállapították, hogy a veseátültetés "gazdaságosabb", mint a dialízis, mivel az évek múlásával kevesebb állandó költséggel járhat, mind a betegek, mind az egészségügy számára. Kaló Zoltán, az ELTE programigazgatója szerint pedig "a szervátültetés többlet túlélést és életminőség javulást eredményez, mint az alternatív kezelések, például a dialízis".

Kaló Zoltán az ÁSZ jelentésével kapcsolatban elmondta, hogy "komoly, szakmai alapokon nyugszik" és úgy látja, hogy a betegek érdekeit szolgálja, mivel kimutatja a hiányosságokat és azokra megoldást is javasol. Az ÁSZ-jelentéshez képest viszont élesebben szólt arról, hogy még egy ilyen kis területen, - mint a szervátültetés - sincs átfogó egészségügyi koncepció.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását