2024. április 19. - Emma

Dalai láma: mindenkinek tenni kell a változásért

A XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco azt vallja, hogy problémáink megoldásában nem külső segítségre kell várni, hanem "mindenkinek személyesen kell tennie a változásért" - mondta Ceten Szamdup Csökjapa, a dalai láma genfi irodájának képviselője.
2010. szeptember 18. szombat 08:17 - HírExtra
Közölte, hogy a dalai láma szerint erre "minden ember képes, hiszen mindenkiben van valami értékes".

Csökjapa elmondta, hogy a buddhista vezetőnek három küldetése van: az emberi értékek, a vallások közötti egyetértés és Tibet ügyének hirdetése.

Tendzin Gyaco szerint mindenkiben van valami jó, és ha az egyén pozitív dolgokat tesz, az a változás egész láncolatát indítja el, ami kihatással lesz családjára, azon keresztül szorosabb közösségére, országára, valamint az egész világra.

A vallás gyógyszer, és mindenkinek másfajta orvosságra van szüksége - folytatta a tibeti vezető képviselője, hozzátéve: a dalai láma nem akar megtéríteni senkit, szerinte mindenkinek saját vallásában kell megtalálnia a jót. Tendzin Gyaco a világvallások egyetértését és békéjét hirdeti, és gyakran szólal fel a muszlim közösség érdekében is - hívta fel a figyelmet.

A buddhista főpap ezen kívül felelősséggel tartozik Tibetért, és feladata, hogy megismertesse a térség történelmét a világgal. "Ezt a harmadik küldetését azonban nem tartja annyira hangsúlyosnak, mint a másik kettőt, s bár a tibetiek szeretnék, ha még többet foglalkozna ügyükkel, ő inkább egyetemes szemléletű, és egy nagy családként tekint a világra" - tette hozzá Csökjapa.

A képviselő szerint a dalai láma népszerűségének titka az, hogy mindenkit meg tud érinteni. A fiatalokat például aktív társadalmi szerepvállalásra buzdítja, hiszen amiről esetleg most a fejük felett döntenek, az később kihatással lehet egész életükre. Ezen kívül azt vallja, hogy a női szelídségre nagyobb szükség lenne a döntéshozói szerepkörökben is.

Az MTI-nek azon kérdésére, hogy a dalai láma miben látja a gazdasági válság okát, Csökjapa azt válaszolta, hogy a "kapzsi és tudatlan emberek meggondolatlan kapkodása" vezetett eddig. Szerinte nem elég, ha a világpolitikát kizárólag a kormányok határozzák meg, és az egyéni szerepvállalás is fontos. Ha az emberek felelősségteljesebben cselekednének és gondolkodnának, akkor ezek a folyamatok megakadályozhatóak lennének. Mindenkinek személyesen kell tennie a változásért.

A tibeti vezető képviselője kitért a tibeti-magyar kapcsolatok jelentőségére is, amelyet Kőrösi Csoma Sándor ázsiai útjára vezetett vissza. Csökjapa elmondta, hogy Tibet igyekszik jó viszonyt fenntartani Indiával és Kínával, ezenkívül a nyugati országokban is sok támogatójuk van, sőt a kínaiak között is akadnak olyanok, akik érdeklődnek a térség iránt.

A dalai láma úgy gondolja, hogy a tibetiek küzdelmét támogató emberek "az igazságért harcolnak". Csökjapa kiemelte, hogy az autonómia reményében évek óta párbeszédet folytatnak Kínával. Nem követelnek függetlenséget, csak meg akarják őrizni azt, ami maradt: vallásukat és kultúrájukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását