2024. március 29. - Auguszta
Hétvégén új bemutatóval indult a József Attila Színház 2010/2011-es évada. Öt bemutatót terveznek idén, az anyagi gondok azonban komoly fejtőrést okoznak. A megoldásokról Méhes Lászlót, a színház igazgatóját kérdeztük.
2010. szeptember 15. szerda 18:18 - Szabó Noémi
Új igazgató, régi gondok

Méhes László vezetése mellett kezdte meg az ötvennegyedik évadját a József Attila Színház, aki Léner Pétert váltotta július 1-jén az igazgatói poszton. Méhes kinevezése öt évre szól, és amint a váltáskor kiemelte sikeresen működik a teátrum, azonban nem szabad a változatlanságra építeni.

Változásra bizony nagyon is szükség van, hiszen értesüléseink szerint tartozással küzd a teátrum. Azonban nem ez az egyedüli budapesti színház, ahol anyagi nehézségek merültek fel. Itt van például a Magyar Állami Operaház, ahol már miniszteri biztos kinevezésére is szükség volt, mégpedig Horváth Ádám, illetőleg Harangozó Gyula személyében, de úgy tudjuk, hogy a Magyar Színházban is akadoznak a kifizetések.

Méhes Lászlót, a József Attila Színház igazgatóját kérdeztük a bemutatókról, a színház anyagi helyzetéről, illetve a kilábalási lehetőségekről.

A tiszta méz című előadás bemutatójával nyitott az idei évad. Milyen volt a fogadtatás illetve az előzetes tervek szerint havonta hányszor tűzik majd műsorra?

Szálinger Balázs költeményét Horváth Csaba állította színpadra, a József Attila Színház színészei és a Forte Társulat tagjai közreműködnek benne. Úgy gondolom, hogy egy nagyon kivételes és különleges, kortárs mozgásszínházi előadás született: romantikus mese egy elképzelt város lakóiról, szimbolikus tartalommal. Szerencsére a pozitív fogadtatás is azt jelzi, hogy ezt nem csak én gondolom így. Terveink szerint A tiszta mézet havonta háromszor, négyszer próbáljuk meg játszani, de nyilvánvalóan az egyeztetésektől, illetve a repertoáron szereplő daraboktól függ, hogy egy-egy darabunkat pontosan hány este tudjuk műsorra tűzni.

A következő kőszínházi premierük a Szegény gazdagok lesz, melyet nyáron két alkalommal már láthatott a közönség, méghozzá a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Mennyire szükséges az előadás átrendezése, újra rendezése – értem ezalatt a kisebb színpadi tér problémáját?

Egyfelől az átrendezés kötelező, hiszen egy Margitszigeti Szabadtéri Színpadról kőszínházba való adaptálás óhatatlanul igényel olyan változtatásokat, átalakításokat, amelyek a térből, a díszlet elhelyezéséből adódnak. Másfelől a szabadtéri bemutató előtt a társulat csupán négy hétig dolgozott a darabon, így már akkor tudtuk, hogy tovább kell majd dolgoznunk rajta. A musical, mint műfaj maga is úgy kívánja, hogy a Szegény gazdagok színházi bemutatója előtt még három hét intenzív próbafolyamat várjon az alkotókra.

Ezek szerint előfordulhat, hogy maradnak ki jelenetek, illetve kerülnek még be újak?

Természetesen, bár nyilvánvalóan ez az alkotóktól függ. Egy látványos musicalről beszélünk, amelynek az október 9-ei bemutatójáig szeretnénk még olyan elemeket, gondolatokat megvalósítani, melyekre eddig nem jutott elég idő. Úgy hiszem, nagyon sikeres, a fiatalok és a musical kedvelők számára kiemelten szórakoztató előadás születik belőle.

Ön ettől az évadtól vette át a József Attila Színház irányítását. Milyen anyagi helyzetben találta az átadás-átvétel kapcsán a kasszát?


Nyáron nem voltunk könnyű helyzetben, de szerencsére már látjuk az alagút végét. Jelenleg egy nagyon szigorú gazdasági terv alapján haladunk, ami a legnagyobb örömömre úgy látszik, hogy működik. Számításaink szerint egy éven belül nem lesznek anyagi gondjai a színháznak.

Milyen anyagi forrásokból próbálják megoldani az anyagiak rendezését?

Az adományok a legfontosabbak számunkra, amelyre lehetőséget biztosít az új előadó-művészeti törvény. Ennek a törvénynek az a lényege, hogy minden színház a jegybevételének nyolcvan százalékáig igénybe vehet adományt, mégpedig úgy, hogy az adományozó eldöntheti, hogy adóba fizeti be az adott összeget, vagy inkább a színháznak adja oda. Ez hasonlít a filmtörvényhez, vagy a most megszületendő sporttörvényhez, mely ugyan ezt tartalmazza majd.

A mostani nehéz helyzet mennyiben veszélyezteti a dolgozók fizetéseit?

Egy nagyon kemény nyár után, most már bátran mondhatom, hogy nincsenek veszélyben a dolgozók fizetései.

Öt bemutatót terveznek az idei évadra. Rendelkezésre állnak már az ezekhez szükséges anyagi források?

Így van, az új bemutatóinkra már megvannak a források. Ezért nem kérünk külső segítséget és nem változtatunk a műsortervünkön sem. Nagyon remélem, hogy a színházunk közönsége nyitott lesz az új előadásokra és a régebbi, közkedvelt előadásokat is örömmel nézi majd.

Bemutatók az évadban
Szálinger Balázs: A tiszta méz (romantikus mese) 2010. szeptember 11.
Rendező: Horváth Csaba

Jókai Mór-Miklós Tibor-Kocsák Tibor: Szegény gazdagok (musical) 2010. október 9.
Rendező: Nagy Viktor

Hámos György - Ruttkay Zsófia: Mici néni két élete (vígjáték) 2010. december 4.
Rendező: Léner Péter

Eugéne Labiche-Marc-Michel: Olasz szalmakalap (bohózat) 2011. február 26.
Rendező: Zsótér Sándor

Anthony Marriott- Bob Grant: Nincs hely a szerelemre (bohózat) 2011. április 16.
Rendező: Méhes László

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását