2024. április 25. - Márk

Jobbik: a kormány terítse ki a kártyáit

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy még az önkormányzati választás előtt ismertesse gazdaságpolitikai elképzeléseit, mindenekelőtt azt, hogy milyen módon akarja tartani a jövő évre előírt, 3 százalékosnál alacsonyabb költségvetési hiánycélt, "nehogy október 4-én legyen egy újabb őszödi beszéd".
2010. szeptember 9. csütörtök 13:34 - HírExtra
Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetjének vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy tűnik, a kormány megpróbálja a kényes kérdéseket az október 3-i önkormányzati választás utánra hagyni, ehelyett azonban világos beszédre volna szükség.

"Igyekezzenek, nehogy október 4-én legyen egy újabb őszödi beszéd, azokkal a beláthatatlan következményekkel, amelyek az elhíresült Gyurcsány-nyilatkozatot követték" - üzente Lenhardt Balázs. Hozzátette: az idénre tervezettnél is egy százalékkal alacsonyabb jövő évi hiánycél megszorításokhoz vezethet.

A jobbikos politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdai ülését követően Matolcsy György közölte: a kabinet jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez. Lenhardt Balázs szerint azonban a deficit - az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap elvárására történő - csökkentése éppen az ellenkezőjét okozhatja annak, amire a legyengült magyar gazdaságnak szüksége van.

A feszes költségvetés és az állami kiadáscsökkentés miatt lehetséges, hogy a kormány által várt gazdasági növekedés nem következik be - vélekedett.

Lenhardt Balázs arra is kitért, hogy - amint Orbán Viktor a kormánya első száz napját értékelő beszédében elmondta - Magyarországnak jövőre 2.858 milliárd forintot kell fordítania az államadósság törlesztésére, s ez több mint a kétszerese az idei összegnek.

A bankadótól várt kétszázmillió forintból ezt nyilvánvalóan nem lehet fedezni, a kormánytól azonban eddig semmilyen elképzelés nem hangzott el arról, hogy miből finanszíroznák a hitel- és kamatterheket - jelentette ki a jobbikos országgyűlési képviselő. Mint mondta, az egyetlen konkrétum, hogy a kabinet csökkentené a bürokráciát és lefaragná az állami kiadásokat, de ez tömeges elbocsátásokhoz vezethet a közszférában.

Lenhardt Balázs arra is választ vár a kormánytól, hogy miből fedeznék azokat a gazdaságélénkítő programokat, amelyek szerinte az egyetlen lehetőséget kínálják, hogy a magyar vállalkozások gyarapodjanak és további munkahelyeket teremtsenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását