2024. április 16. - Csongor
Három arc, három párt, három értékrend - a HírExtra a legesélyesebb fehérvári polgármester-jelöltekkel beszélgetett tervekről, esélyekről, a városról.
2010. szeptember 9. csütörtök 06:12 - Gedei Szilárd

Öten egy székért
Cser-Palkovics András Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Fertő László CIVIL MOZGALOM EGYESÜLET
Gál Péter Pál JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
Juhász László VÁLASZ - Független Civilek Fehérvárért Egyesület
Márton Zoltán MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT
Az őszi önkormányzati választások után már nem Warvasovszky Tihamérnak hívják majd Székesfehérvár polgármesterét. A HírExtra a három legesélyesebb fehérvári polgármester-jelölttel, a fideszes Cser-Palkovics Andrással, az MSZP-s Márton Zoltánnal és a Jobbik jelöltjével, Gál Péterrel beszélgetett a város múltjáról, a következő négy évről, illetve egymásról is megkérdeztük a potenciális polgármestereket.

Nem lesz könnyű átvenni a szocialista Warvasovszky Tihamér örökét - az előző három ciklusban irányító politikus néha saját pártja, sokszor pedig ellenfelei akaratát is keresztezve vezette a várost. Hogyan értékelik Warvasovszky, illetve a koalíciós városvezetés előző négy évét?


Gál Péter (Jobbik): Abszolút negatívan. Nem is lehet máshogy, szemben azzal a sikerpropagandával, melyet a város vezetése szinte minden egyes megnyilatkozásában erőltet. A város adósságállománya jelentősen növekedett, ennek a visszatükröződését viszont nem látjuk a fejlesztésekben. Az egyetlen kivétel talán a panelprogram, mely azonban olyan erőltetett menetben lett megvalósítva, hogy majdnem belerokkant a város.

Márton Zoltán (MSZP): Nincs okunk szégyenkezésre. Mivel koalícióban vezettük a várost, a sikereinket az egész közgyűlés is magukénak tudhatja. Ilyenek a közlekedés fejlesztése, vagy a 14 milliárdos panelprogram.

Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP):
Zaklatott négy éven leszünk túl. Sajnos főleg az utolsó két évre volt jellemző, hogy hatalmi harcokkal volt a város vezetősége elfoglalva ahelyett, hogy ténylegesen Székesfehérvár irányítására koncentrált volna. Az MSZP-SZDSZ-MDF  alkotta koalíció szétesésével pedig esély sem maradt a normális városvezetésre. Összességében azt kell mondanom: ez egy elszalasztott négy esztendő volt.



Három különböző látószögből elemezték az elmúlt éveket. A város jövőjéről talán nagyobb az egyetértés: mire lenne szüksége Székesfehérvárnak a következő négy évben, és mit tudnak tenni Önök a város érdekében?

Ők is indulnak
Juhász László és Fertő László mindketten egy-egy civil szervezet jelöltjeként indulnak. Fertő korábban a Fidesz fehérvári alapítótagjaként megyei közgyűlési elnöki posztig is eljutott. Szervezetéhez, a Civil Mozgalom Egyesülethez több olyan személy is köthető, akik korábban a Fidesz, az MSZP, illetve az SZDSZ kötelékébe tartoztak.
Gál Péter (Jobbik): Elengedhetetlen az elmúlt nyolc év gazdasági visszaéléseinek feltárása, különös tekintettel a fűtőerőmű eladásának, a színház felújításának és a futballtámogatási rendszer vizsgálatának ügyére. Ezekre akkor derülhet fény, amikor végre belelátunk a város "páncélszekrényébe".

Márton Zoltán (MSZP): Ugyanazt a konszenzusteremtő politikát szeretnénk folytatni, mint amit az előző három cikllus szocialista polgármestere, Warvasovszky Tihamér is sikerrel képviselt. Ő ugyanis igyekezett olyan javaslatokkal előállni, amiket többféle politikai erő is tudott támogatni. Ezt szeretném én is folytatni. Elsősorban a közszolgáltatások színvonalát szeretnénk fejleszteni, nem pedig a presztízsberuházásokra helyezném a hangsúlyt.

Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP): Fehérvár egy kiemelkedő lehetőségekkel rendelkező nagyváros. Ez még akkor is így van, ha tudjuk, hogy a város hitelállománya igen jelentős. Az egész magyar gazdaság rendbetételének egyik alapja Székesfehérváron kell hogy kezdődjön, már csak a város export termelőképessége miatt is. Azon leszünk, hogy minden szükséges állami, illetve regionális támogatást megkapjon a település.



Ahogy azt vártuk, mindhárom jelölt a saját vezetésével tudja leginkább elképzelni Fehérvár vezetését. De vajon mit gondolnak egymásról?


Gál Péter (Jobbik): A Fidesz jelöltje, Cser-Palkovics András természetesen az ország majdnem mindegyik településéhez hasonlóan a legfőbb esélyesnek tekinthető. A szocialista jelöltről nem szívesen mondok semmit, ő egy szűk családi közösség tagjaként lett jelölt. Szerencsére mi egy ezektől különböző, elfogadható alternatívát kínálunk az embereknek.

Márton Zoltán (MSZP):
Tisztelem az ellenfeleimet, nincs okom arra, hogy bármelyikükkel szemben prekoncepciókat állítsak fel. A kampány eddig tisztességes volt, nincs is okunk személyeskedésre. Bízom benne, hogy olyan társaságot fognak végül a fehérvári választók összeállítani, melynek tagjai képesek és hajlandóak is az együttműködésre. A közvetlen ellenfeleimről csak annyit: van olyan közöttük, aki alkalmas lenne a város vezetésére.

Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP): Amennyiben a város választópolgárai nekem szavaznak bizalmat, azon leszek, hogy a közgyűlés egészével normális szakmai együttműködést alakítsak ki. Csak összefogással érhetjük el ugyanis a következő négy évben a közös célokat. Pont ezért abban is bízom, hogy a következő hetekben normális, a programokat előtérbe helyező kampány zajlik majd, így semmi akadálya nem lesz a választások után sem a normális együttműködésnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását