2024. április 19. - Emma

Rejtélyes múzeumi lopások

Több mint 240 ezer kiállítási tárgy tűnt el az évek során az orosz múzeumokból - derül ki egy három éve tartó felülvizsgálatból, amelynek eredményeit szerdán mutatta be az orosz kulturális minisztérium.
2010. szeptember 8. szerda 22:02 - HírExtra
Ljubov Molcsanova, a múzeumokért felelős osztály vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta: Oroszországban 242 ezer kiállítási tárgy hiányzik. Mintegy tíz százalékot elloptak, a többi azonban rejtélyes okok miatt hiányzik.

Az orosz múzeumok krónikusan alulfinanszírozottak, elterjedt a korrupció, a biztonsági intézkedések pedig nem megfelelőek.

Molcsanova utalt arra is, hogy a hivatalok képviselői is szívesen "kiszolgálják magukat" a múzeumok készletéből. "Néha egyes képviselők csak annyit mondanak: +Adj valamit a múzeumból+" - fejtette ki a minisztérium munkatársa.

A múzeumok felülvizsgálatát még 2007-ben rendelték el, miután megállapították, hogy a világhírű szentpétervári Ermitázs raktárából számos darabnak nyoma veszett. A rendőrséget a nyomozás egy alkalmazotthoz vezette el, aki éveken keresztül mintegy kétszáz ékszert és ikont lopott el. Néhány értékes kincs internetes aukciókon bukkant fel újra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását