2024. április 25. - Márk

Porcelántárlat nyílt

A nagyközönség által eddig sohasem látott különleges, egyedi porcelánok százait mutatja be a Zsolnay aranykora című kiállítás, melyet Schmitt Pál köztársasági elnök nyitott meg Pécsen szerdán.
2010. szeptember 2. csütörtök 08:02 - HírExtra
"Ezek a Pécsett készült csodálatos tárgyak jó pár évtized elteltével újra elbűvölhetnek mindenkit, és az igénytelenségre hajlamos világban a részletek fontosságát, a szépség kultuszát hirdetik" - hangsúlyozta az államfő a tárlat helyszínén, az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként épülő Zsolnay Kulturális Negyedben mondott megnyitó beszédében.

Megjegyezte: ahogy a Zsolnayak számára fontos volt Pécs, úgy a pécsiek számára is fontos a Zsolnay. Rámutatott, hogy az a korszak, melyben a manufaktúra a legnagyobb sikereit érte el, az iparművészet szárnyalását hozta. A szecesszió, az art deco művészei minél több szépséget akartak látni maguk körül. Úgy gondolták, hogy ezzel bebizonyosodik a művészet társadalmi hasznossága.

Schmitt Pál Pécs város napja alkalmából elismerését fejezte ki a lakosságnak azért a lokálpatriotizmusért, amellyel segíti a baranyai megyeszékhelyet az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal vállalt küldetésének betöltésében, hozzájárulva az ország nemzetközi megbecsüléséhez, hírének növeléséhez is.

"A kulturális fővárosi rang rendkívüli lehetőséget ad a városnak és polgárainak arra, hogy végiggondolják értékeiket, azok segítségével bemutassák, megmutassák igaz arcukat" - mondta.

A köztársasági elnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy még a külsőségeknél is fontosabb tisztában lenni önmagunkkal, hagyományainkkal, örökségünkkel, mert gyönyörködni csak igazi önbizalommal, önismerettel lehet.

"Egyre többen tudják már Magyarországon és Európában, hogy érdemes Pécsre utazni egy szép kiállításra, egy jó koncertre, a határtalan városba, a tudomány, a művészetek, az oktatás, az egyházak, a nemzetiségek városába, a világörökség részébe" - jegyezte meg Schmitt Pál.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a kiállítás tárgyai 100-120 évvel ezelőtt készültek a Zsolnay gyárban, majd szétszóródtak a világban. A remekművekből egyetlen ember jóvoltából lett gyűjtemény, amely most hazatért.

"A tárlat az idei pécsi kulturális évad egyik legszebb fénypontja, mely remélhetőleg megtalálta végső helyét. A város igyekszik megőrizni a következő generációk számára" - mondta.

A Sikorski-házban berendezett kiállítás anyagát Gyugyi László, korábban a világ legnagyobb Zsolnay magángyűjteményeként számon tartott 600 darabos kollekciója alkotja, melyet Pécs a közelmúltban a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolt meg az Egyesült Államokban élő nyugdíjas elektromérnöktől.

A vételár, a banki átutalás, valamint a műtárgyak szállítási, kiállítási és egyéb költsége együttesen mintegy 600 millió forint volt, a tetemes összeg okán Pécs polgármestere idén júniusban adománygyűjtő akciót is hirdetett, amelynek keretében eddig több mint 900-an adakoztak.

A ma már a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. mint közhasznú társaság tulajdonát képező gyűjtemény 576 egyedi kerámiatárgyból, hat, vízfestékkel készült egyedi Zsolnay-tervrajzból és két fényképalbumból áll. Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre egyedülálló kollekcióját, melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, a legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.

Gyugyi László korábban azt mondta: azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős, fiai tőle távol élnek, és nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását