2018. május 22. - Júlia, Rita

Szexéhes Gould-amandinák

A díszpintyfélék családjába tartozó Gould-amandina tojóinak számos szexpartnerre van szükségük. Összegyűjtik partnereik spermáját, majd később eldöntik, melyikükből lesz majd fókáik apja.
2010. augusztus 28. szombat 20:01 - HírExtra
Az Ausztráliában élő Gould-amandinák emberi mércével nézve utcalányoknak tűnnek. Az összes arra járó hímmel párzanak, majd azok spermáját elkülönítetten tárolják. A párzási időszakot követően eldöntik, hogy melyik hím rendelkezik a legjobb génállománnyal, és annak a spermáját választják ki tojásaik megtermékenyítésére - írja Sarah R. Pryke, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója a Science című folyóiratban a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A genetikai háttér ismeretében könnyen megérthető a madarak viselkedése. A Gould-amandinák számtalan gén- és színváltozatban fordulnak elő, amelyek közül nem mindegyik kompatibilis a másikkal. A gének keveredésekor a fiókák túlélési esélye jócskán csökken.

A faj fennmaradása érdekében tehát elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb párosítással jöjjenek létre a fiókák. Mivel a "szexuális morál" fogalma a madarak körében ismeretlen, a tojó a lehető legtöbbféle spermát gyűjti össze a fent említett módon, majd kiválasztja azt, amelytől a legegészségesebb fiókák várhatóak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását