2024. április 24. - György

Gyugyi-gyűjtemény

Szeptember elsejétől láthatja a nagyközönség Pécsett Gyugyi László, az Amerikai Egyesült Államokban élő műgyűjtő Zsolnay porcelánokból álló páratlan gyűjteményét.
2010. augusztus 28. szombat 13:27 - HírExtra
A Zsolnay Aranykora című kiállításon megtekinthető gyűjtemény az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program alkalmából lel otthonra a baranyai megyeszékhelyen, a Zsolnay Kulturális Negyedben, egy kifejezetten erre a célra átalakított szecessziós épületben, az egykori Sikorski villában. A pécsi közgyűlés tavaly novemberben döntött a Gyugyi-gyűjtemény megvásárlásáról.

A város a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért (mintegy 360 millió forintért) jutott hozzá az Egyesült Államokban élő Gyugyi László mintegy hatszáz darabos kollekciójához. A vételár, a banki átutalás, valamint a műtárgyak szállítási, kiállítási és egyéb költsége együttesen mintegy 600 millió forint volt. A tetemes összeg miatt idén júniusban adománygyűjtő akciót is hirdetett Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere.

A felhívásra eddig több mint kilencszázan jelentkeztek és négymillió forint gyűlt össze. A már a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. mint közhasznú társaság tulajdonát képező gyűjtemény 576 egyedi kerámiatárgyból, hat darab, vízfestékkel készült egyedi Zsolnay-tervrajzból és két fényképalbumból áll. Gyugyi László elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló kollekcióját, melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismerhető.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban. A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszműgyártás keresztmetszetét is adják.

A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, a legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó. Gyugyi László korábban azt mondta, azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős, fiai tőle távol élnek, és nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását