2024. április 19. - Emma

Botrány lesz Gödöllőn?

"Mint derült égből a villámcsapás" érte a hír Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát, hogy az őszi önkormányzati választáson a helyi Fidesz saját polgármester-jelöltet állít Gémesi Györggyel szemben. A Fidesz országgyűlési frakciójának tagja a Gödöllői Szolgálat című helyi újságban hívta fel a figyelmet arra, hogy korábban - éppen az ő közvetítésével - ezzel ellentétes értelmű szóbeli megállapodás született a választókerület azóta országgyűlési képviselővé választott fideszes jelöltjével, Vécsey Lászlóval.
2010. augusztus 26. csütörtök 20:30 - HírExtra
"Az adott szó becsülete (Vécsey László nem tartotta be a szavát)" című, a helyi lapban szerdán megjelent cikkben Ángyán József egyebek mellett arra emlékeztet: miután a Fidesz-KDNP-pártszövetség Vécsey Lászlót, Szada polgármesterét indította a térségben tavasszal országgyűlési képviselő-jelöltként, Vécsey megkereste őt, hogy a közvetítői támogatását kérje.
Ángyán József szerint Vécsey László akkor azt vetette fel neki: azt szeretné, ha ő - mint gödöllői illetőségű közvetítő - előkészítene egy találkozót Gödöllő polgármesterével, Gémesi Györggyel annak reményében, hogy azon együttműködési megállapodás születhet köztük.

Ángyán József akkor a "nevét adta" az akkor a helyi Fidesz elnökeként is tevékenykedő Vécsey kampányához, s - mint írta - azt remélte, hogy a két politikus egy közös találkozón később egymás közt is megerősíti a megállapodást. Ángyán cikke szerint Gémesi és hívei (ez utóbbiak ajánlószelvényeikkel, illetve szavazataikkal is) ezután Vécsey mellé álltak, aki ily módon már az országgyűlési választások első körében bejutott a parlamentbe.

Az államtitkár cikkében azt is megjegyezi: Gémesi György akkor "mindössze" azt kérte, hogy cserében a Fidesz és a KDNP később ne indítson vele szemben saját polgármester-jelöltet az őszi önkormányzati választáson.

"Én ezt a magam részéről egy mértéktartó, méltányos és elfogadható ajánlatnak tartottam, és ezt közöltem Vécsey László képviselőjelölt úrral is. Kértem továbbá, hogy személyesen is egyeztessenek egymással. Miután képviselőjelölt úr Gémesi polgármester úr javaslatát elfogadva arra is ígéretet tett, hogy személyesen is megkeresi Gödöllő polgármesterét, én ezt a visszaigazolást közöltem dr. Gémesi Györggyel" - írta cikkében Ángyán József, majd arra is kitért, hogy akkor ő azzal a jó érzéssel nyugtázta a történteket, hogy a nemzeti, polgári oldalon sikerült egy olyan helyi együttműködést tető alá hoznia, amely megfelel a nemzeti együttműködés Orbán Viktor által is meghirdetett "hosszú távú stratégiai programjának".

"Mindezek után - mint derült égből a villámcsapás - következett be számomra - aki makacsul hiszek az adott szó erejében - az a döbbenetes fordulat, hogy a gödöllői önkormányzati választáson a helyi Fidesz saját jelöltet állít Gémesi polgármester úrral szemben" - olvasható Ángyán József cikkében.

Mint az államtitkár hozzátette: ő az első adandó alkalommal, a Parlament üléstermében, egy szünetben közölte Vécsey Lászlóval, hogy "felháborítónak tartja" a történteket, s egyúttal el is határolódott mindettől. Szerinte bizonyára nem volt véletlen, hogy őt - mint a közvetítésre korábban vállalkozó gödöllői polgárt, s mint a Fidesz megyei listáján megválasztott országgyűlési képviselőt - nem avatták be ebbe a tervbe. A helyi Fidesz szórólapjain közölteket látva Ángyán azt a vélekedését is megfogalmazta, hogy "Kubatov Gábor pártigazgató urat feltehetőleg félre is tájékoztatták a történtekről".

Az MTI érdeklődésére Vécsey László, Szada polgármestere, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy sem ő, sem Ángyán József nem rendelkezett felhatalmazással a Gémesi Györggyel való, a helyi lapban taglalt tárgyalásra, megállapodásra. A jelenlegi államtitkár pedig "pláne nem", hiszen ő nem is tagja a Fidesznek - hívta fel a figyelmet.

"Ennek megfelelően én soha nem tárgyaltam Gémesivel a választási együttműködésről, és nem is kötöttem vele megállapodást sem szóban, sem írásban. A Fidesz által erre felhatalmazottak valóban egyeztettek, de semmilyen megállapodásra nem jutottak" - hangsúlyozta Vécsey László, aki az MTI megkeresését követően a helyi lapban reagálásként közöltetni kívánt, "A barátság vakká tesz?" című válaszcikkét is eljuttatta az MTI-hez.

E még meg nem jelent cikk tanúsága szerint Vécsey László úgy fogalmaz: Ángyán József arra alapozza "vádiratát", hogy - úgymond - "tető alá hozott egy megállapodást" Gémesi György és őközötte. Ez az alapállítás és "értelemszerűen" az erre felépített "vádirat" többi állítása sem felel meg a valóságnak - írta Vécsey László, hozzátéve: Ángyán József ugyanakkor mindezzel nemcsak az ő, hanem a választókerület huszonötezer-nyolc, a Fidesz-KDNP-re szavazó választópolgárának is a becsületébe gázolt. Válaszában azt is megjegyezte: sajnálja, hogy Ángyánt a Gémesi György iránt érzett barátsága "elvakult indulatkitörésre ragadtatta".

Gémesi György, Gödöllő jelenlegi polgármestere csütörtökön úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy Vécsey László tudomása szerint valóban megígérte Ángyán Józsefnek, hogy a Fidesz nem állít ellenjelöltet a jelenlegi polgármesterrel szemben Gödöllőn. Azt is megígérte, hogy erről személyesen tárgyalnak majd, ám a Gémesi-Vécsey-találkozó "Szada polgármestere miatt" mégsem jött létre.

"A megállapodás felrúgása ellenére - csakúgy, mint már annyiszor - a helyi Lokálpatrióta Klub színeiben újra ringbe szállok a városvezetői posztért, s majd a gödöllőiek eldöntik, hogy ki mellett teszik le a voksukat" - közölte a Gödöllőn polgármesterként már öt ciklust letöltő Gémesi György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását