2024. március 29. - Auguszta

Félelem-beruházás a Városmajorban

A városmajori park csillagászati összegbe kerülő körbekerítését a XII. kerület Fidesz vezette önkormányzata a rossz közbiztonsággal magyarázta. Az LMP kikérte a kerület bűnügyi statisztikáit a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, amiből az derül ki, hogy a kerület közbiztonsága kétszer, háromszor jobb, mint Budapest átlaga.
2010. augusztus 25. szerda 15:15 - HírExtra
Lehet Más a Politika korábban már felhívta a figyelmet, a városmajori parkot 300 millió forintból körbe kívánja keríteni a XII. kerületi önkormányzat Fideszes vezetése. A kerítés megépítése érdekében több mint 60 fa kivágását is tervezi az önkormányzat, míg a park szolgáltatásai nagyon rosszak. A 11 hektáros parkban egyetlen –gyakran nem működő - nyilvános WC található, ugyancsak egy ivókút, a játszótér mellett nincsen pelenkázó, és a park növényzete, sétaútjai is felújításra szorulnának.

A beruházással kapcsolatos kételyeinkre Váczi János, Pokorni Zoltán polgármester kabinetfőnöke érdemben nem reagált. Válaszában arra hivatkozott, hogy a rossz közbiztonság miatt szükséges a park körbekerítése, és kijelentette, hogy hazudik az, aki azt mondja, hogy nem rossz a közbiztonság.

A BRFK-tól kapott adatok viszont azt bizonyítják, hogy kétszer-háromszor jobb a közbiztonság a XII. kerületben (sokkal kevesebb erőszakos bűncselekmény történt az utóbbi tíz évben, mint Budapest egyéb területein – lásd a mellékletet). Ezek szerint vagy a BRFK hazudik, vagy az önkormányzat annyira ragaszkodik ahhoz, hogy méterenként 230 ezer forintért körbekerítse a Városmajort, hogy ezért képes még az emberek félelmére is apellálni. Korrupciós ügyekben eddig leginkább csak a zárt üléseken meghozott döntések, az elhallgatás taktikáját alkalmazták. AZ LMP mélyen elítéli, hogy egyes esetekben az emberek biztonságérzetét kihasználva próbálnak nyerészkedni egyesek.

Ezen az alapon az egész várost körbe lehetne keríteni és éjszakára kijárási tilalmat elrendelni.
Az LMP rámutatott arra is, hogy az emberek tízezreit érintő kérdésben elfelejtették megkérdezni a parkot használó lakosok véleményét. Hiába hivatkoznak most arra, hogy a park fővárosi kezelésben van: a park bekerítésért Pokorni Zoltán Fideszes polgármester kezdeményezte a fővárosnál, és a beruházás lebonyolítását is a kerület végzi.

A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény lehetővé teszi minden magyar állampolgár számára, hogy maga is megismerhesse mire, és hogyan költik el az állampolgárok pénzét. Éppen ezért Sipos Péter a XII. kerület polgármester-jelöltje magánszemélyként adta be közérdekű adatigénylését. Ebben kérte, hogy a hivatal adja ki a Városmajori Park bekerítési munkáival kapcsolatban a XII. kerületi képviselői testület döntéseit, és az azokhoz kapcsolódó anyagokat. Kíváncsiak vagyunk arra, kötöttek-e bármilyen kivitelezési vagy beruházási szerződést.

Amennyiben igen, a szerződés szövegét hozzák nyilvánosságra! Az LMP alapvető fontosságúnak tartja a köztestületek átlátható működését, mivel csak így szerezhető vissza az emberek bizalma a politika iránt.

A sajtótájékoztatón Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy az LMP Budapest programja kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy megőrizzék, gyarapítsák és minőségükben javítsák a fővárosi zöldterületeket, amelyek nagysága az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent, miközben állapotuk romlott.

A politikus hangsúlyozta: a fővárosnak sürgős lépéseket kell tennie az ügyben. Az LMP úgy látja, hogy meg kell változtatni a szabályozási környezetet, ugyanis a jelenlegi, a fák és zöldterületek megóvására vonatkozó kormányrendelet nem alkalmas feladata ellátására. Hozzátette, hogy az önkormányzatok viszont hozhatnak az országosnál szigorúbb szabályozást is.

A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat sajtóközleménye
A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta próbálja átvenni a fővárosi tulajdonú Városmajori Park kezelését, eddig azonban Demszky Gáborék mindig elutasították ezt a kérést. Most végre a Főváros hajlandó részt venni a Park lesújtó állapotának és elrettentő közbiztonságának megoldásában, ezért 300 millió forintot különített el a Park bekerítésére. A kerítés tervei már elkészültek, jelenleg annak a közbeszerzési eljárásnak az előkészítése zajlik, amely során pályázaton keresztül, versenyeztetéssel lesz kiválasztva a munkálatokat elvégző cég. A Hegyvidéki Önkormányzat természetesen minden olyan kezdeményezést támogat, amely a Városmajori Park állapotát javítja, és biztonságosabbá tételét segíti. Az Önkormányzat szakembereinek, a helyi rendőrségnek és a Közterület-felügyeletnek ugyanis az a közös álláspontja, hogy a terület bekerítése és a ráépített térfigyelő kamerák jelentős mértékben fogják növelni a Városmajori Park biztonságát. A Parkban az elmúlt években több súlyos bűncselekmény is történt: nemi erőszak, rablás, súlyos testi sértés, több esetben pedig gyilkosság. A Városmajor közvetlen közelében két iskola is található, a szülők és a gyerekek számára állandó probléma, hogy sötétedés után félnek a Parkon keresztül közlekedni.

Váczi János
kabinetfőnök

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását