2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Osztrák férfiak: papucsok, vagy rendesek?

Az osztrák férfiak háromnegyede segít a nőknek a háztartásban, ám a házimunka kétharmadát továbbra is a nők végzik el - mutatta ki egy friss felmérés.
2010. augusztus 21. szombat 06:59 - HírExtra
A kutatásból kiderült, hogy kétszer annyi férfi veszi ki a részét a háztartási teendőkből, mint harminc évvel korábban: akkor még a férfiaknak kevesebb, mint a fele tett így. A házimunka nagy részét - kétharmadát - ugyanakkor ma is a nők végzik - számolt be róla a pénteki osztrák sajtó.
A felmérést az osztrák statisztikai hivatal készítette, a nőügyi minisztérium megbízásából, nyolcezer résztvevővel. A közreműködőket arra kérték, hogy vezessenek részletes nyilvántartást arról, mivel töltik az idejüket.

A minisztérium fele-fele arányú munkamegosztást tartana ideálisnak. "Valódi partneri munkamegosztásról még mindig nem lehet beszélni" - mondta Gabriele Heinisch-Hosek, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa, nőügyi és közszolgálati miniszter.

A felmérés szerint az osztrák nők átlagosan heti 66 órát töltenek munkavégzéssel, ebből 41 százalék jut fizetetlen tevékenységre. A férfiak hetente 64,3 órát dolgoznak, ebből 25 százalékot töltenek fizetetlen munkavégzéssel. A férfiaknak naponta négy és egynegyed, a nőknek három és fél óra szabadidejük van.

A férfiak emellett "kimazsolázzák" a nekik tetsző háztartási munkákat - fogalmazott a miniszter. Ők a főzésben, a bevásárlásban, a gyerekekkel való foglalkozás terén a közös játékban vállalnak leginkább szerepet, míg a mosogatás, a gyerekek etetése, a mosás és a vasalás nagyobb arányban maradt a nők feladata.

A minisztérium egy májusi felmérése szerint miközben az osztrák nők egyre jobban képzettek, a férfiaknál még mindig 25 százalékkal kevesebbet keresnek. Ez az európai uniós országok sorában a második legrosszabb arány. A nőügyi minisztérium ezért kampányt akar indítani a közel egy éve bevezetett új gyermekgondozási segély népszerűsítésére. Az új rendszerben jövedelemalapú támogatás is választható, ezzel arra akarják ösztönözni a férfiakat, hogy vállaljanak részt ők is a gyermekgondozási szabadságból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását