2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Cseperke remeke

Magyarország, Tolna megye. Csodálatos löszvölgyek és vadban gazdag erdőségek között bújik meg egy fiatal pár tanyája. Kecskenyájukat mindennap az érintetlen természetben legeltetik, biogazdaságukban kecskesajtot készítenek.
2010. augusztus 21. szombat 18:15 - Páczai Tamás
Messziről látszanak Nagyszékely gazdag sváb portái, amint suhanok a falu felé a tolnai dombság meredek löszplatójáról. Mielőtt megérkeznék a faluba, egy Lada Niva kanyarodik elém a baloldali földútról. Csomagtartójában nagy kék műanyagkannák táncolnak, közben az egyik ajtó kinyílik pár másodpercre, felém tekintő aggodalmas pillantásokkal kísérve. " Ja Te voltál az akkor, akire kieresztettük a legyeket!" - Kacag rám Anna huncutan, amikor beérem őket a falu központjában. Egy udvarba megyünk be, ahol harminc kecske vágja magát lomhán vigyázzba az izgalomtól, érkeztünkre. 

A múlt héten vásároltuk ezeket a kecskéket-mondja Zoltán, Anna barátja, miközben tereli be az állatokat egy karámba. Fejés és hangos mekegés közben beszélgetünk tovább. 
 
Egy darabig itt lesznek az egyik barátom kertjében, mert a tanyán még nincs hely nekik. Azt az istállót százharminc kecskére építettük, akkor nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan fogunk gyarapodni. De pár nap múlva befejezzük a bővítést, akkor végre jöhetnek az újak is legelni.

Mikor vásároltad az első kecskét?
 
2005-ben érkezett 30 kecske, velük kezdtem. Szerencsém volt, mert jó áron tudtam beszerezni az állatokat 2 fejőgéppel és tejhűtő berendezéssel. Ma is ezeket használjuk.
 
Ennyi kecskének legelő is kell.
 
Jól gondolod. 2001-ben vásároltam az első földterületet a falu külterületén, a Cseperke völgyben. Azóta több területet, parlagon heverő területet is megvásároltam a völgy környékén, amelyeket azonnal bejelentettem a Bio Hungáriánál. Ettől számított 3 év után válik a föld minősített biogazdálkodásra alkalmassá, azaz ennyi idő kell, hogy a talaj megtisztuljon a vegyszermaradványoktól. Ezért jöhettek az első állatok "csak" 2005-ben.

Mi volt a kecskék előtt?
 
Kézilabda. Igazolt játékos voltam az NB1b-ben, több budapesti csapatnál játszottam, majd Várpalotán. Székesfehérváron kéziztem utoljára, akkor már az állatok is megvoltak, együtt próbáltam csinálni a kettőt, de a kecskék győztek, egész embert kívántak.
 
Miért lesz egy profi kéziladbásból biogazdálkodó kecskepásztor?
 
Majd a tanyán megtudod, most indulnunk kéne, a többiek már éhesek, kell járjunk egy kört a mezőn fejés előtt. 

Segítek elvinni a tejeskannát az autóig, ahol szorul nekem is egy fél fenéknyi hely a búzazsákok, tejeskannák, vizeshordók és Zoltánék társaságában. A helységnévtábla után jobbra térünk, egy szűkebb löszvölgyben repít minket az összkerékhajtás. Már látom az istállót, mellette pedig a vályogból épített pinceházat, ami most lakásként szolgál.
 
Szerintem te maradj itt, amíg lehozom az állatokat a fenti legelőről, Anna addig csinálja a sajtot, majd látni fogod, amikor jövünk le az oldalban- döngöli a löszbe Zoli naív elképzelésemet a pajta oldalát rugdosó, legelési vágytól túlfűtött kecskékről.

Anna, mennyi sajtot készítesz mondjuk egy hét alatt?

Úgy 10-12 kg lesz ennyi idő alatt.
 
Hogyan készíted?
 
Mint mindenki. A meleg tejet beoltjuk, majd amikor besűrűsödik, darabokra vágom és állni hagyom. Aztán leszűröm az alvadékot róla, jöhet az ízesítés, formázás és utána mehet pihenni a pincébe.
 
Mivel ízesíted?

Borssal, kakukkfűvel és fokhagymával szeretem a legjobban.

Hogyan adjátok el?
 
Zoli szülei segítenek. Hétvégenként jönnek látogatni, az addig elkészült sajtot és tejet viszik magukkal Budapestre, ahol főleg rokonoknak, barátoknak értékesítik.
 
Közben körbenézek a házikóban, ahol döngölt a padló, nyergek ( a kecskék mellett jól megfér náluk még négy ló is) lógnak a mennyezetről csillár helyett és az ágyban két fiatal komondor horkol. Ebbe az andalító idillbe recseg bele halkan a szemközti oldalban ereszkedő nyáj. A völgy bejáratánál, a "Cseperke-szurdokban" érem utol őket.

Jónapot, jónapot, de szép társaság ez itten pásztor úr! Hát hol tanulta maga ilyen rendbe terelni a kecskesereget? - Köszönök Zolira.
 
Szia! Szerencsém volt, amikor ideköltöztem, a szomszédom volt a nagyszékelyi pásztor. Tőle sok dolgot lestem el és megtanított bánni az állatokkal. Sajnos azóta már meghalt a bácsi, nagyon sokat köszönhetek neki.
 
Naponta hányszor legeltek?
 
Kora reggel szoktam megsétáltatni őket, illetve esténként, napnyugta körül. A napot egy bekerített legelőn töltik ott fent a domb tetején.
 
Hiányzik e régi, városi életed?
 
Á- legyint- már nem is tudnék ott élni. A kézilabdán és a bulin kívül a városi nyüzsgés nem nagyon érintett meg.

Derült égből kecskecsapásként változtattál életviteleden, vagy voltak előzmények is?
 
Szüleim Bajáról származnak, gyerekkoromban a hétvégéket ott töltöttük a nagyszülőknél, tyúkok, kacsák, disznók, bárányok között, közel a természethez. Később vidéki barátnőm lett, akkor még több időt töltöttem a vidéki életben. Úgy érzem, az egész életutamban ott volt a vezető. A vidéken töltött hétvégék, a kézilabda, mely az életemben a fizikai felkészülést szolgálta. Százhatvan kecskét naponta kétszer legeltetni, fejni, szénázni fizikailag is erős embert kíván, nem lehet csak úgy idejönni egy panellakásból.
 
Mi a célod, mit szeretnél elérni?

Lehet, hogy hülyén hangzik, de oda szeretnék eljutni mint a hajdanvolt tanyasi emberek. A gyufa, só, petróleum és még egy két dolog az amit nem termelhetsz meg magadnak, azt üzletből kell beszerezned. Ezeken kívül mindent megtermelhetsz, ami a nyugodt élethez kell.
 
Megvalósítható ez vajon ebben a mai világban?
 
Mivel két éve gyertyával világítok és fával fűtök, amit a saját erdőmből vágok, szerinted?

Gondolkozok azon is, hogy az autóhoz és néha a traktorhoz meg az aggregátorhoz szükséges üzemanyagot is bio módon állítsuk elő, hiszen a kellő földterület már rendelkezésre áll, de ehhez még kevesek, kevesen vagyunk. Hiszek abban, hogy egyszer ez a világ meg fog változni és vissza fog lassulni arra a szintre, ahol most mi vagyunk. 
 
Nézd, már százhatvan kecske se feltétlenül két ember életét fedezi. Szép az élettér körülöttünk és bízok benne, hogy hamarosan belakjuk ezt a szép kis völgyet a barátokkal. Dani most hétvégén volt itt. Az egyik földemen van egy kissé ramaty pinceépület. Két hét múlva jön vissza a barátom, kipofozzuk, hogy ne ázzon be és kezdetnek kap harminc állatot. Így segítjük egymást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását