2024. április 20. - Tivadar
Sokan szörnyű pillanatként élik meg, amikor először kézhez kapják hivatalos nyugdíjukat. Nem könnyű feldolgozni az öregedés tényét és, hogy az aktív évek után, tengernyi idő szakad az ember nyakába. Korda Gyuri bácsit kérdeztük.
2010. augusztus 14. szombat 08:54 - Kancsár Edina
Minden ember nehezen viseli az öregedés tényét, illetve azt, ha hivatalosan is nyugdíjassá válik. Ön hogyan élte meg ezt a váltást?

Igazából én valahol tudomást sem veszek arról, hogy nyugdíjat kapok. Egyrészt a postán sem veszem észre, másrészt többet dolgozom, mint anno ifjabb koromban. Nem csak több fellépésem van, hanem szélesebb körű a tevékenységem is: póker klubjaim vannak, szállodára felügyelek, a jó Isten segítségével tele vagyok tervekkel. Azt vallom, hogy az embernek addig kell komolyabb tevékenységeket folytatnia, amíg ezt bírja és szüksége is van rá.

Nem sok ez az elfoglaltság egy kicsit?

2011 januártól 40 év szolgálati idő után, nyugdíjba mehetnek a nők
Több tízezer nőt érinthet a kormány azon terve, hogy 2011. januártól negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők; a férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról még nem tárgyalt a kabinet. A kormánypárti országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a negyven év szolgálati idő után az életkortól függetlenül nyugdíjba vonuló nők a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapják. Hozzátette: a kormány az előre hozott nyugdíjazás rendszerében alapvető változtatásokat a közeljövőben nem kíván tenni. /logsped.hu/
Hogy ne érezzem magamat nyugdíjasnak, ahhoz nekem szükségem van teendőkre. Amikor a hetvenedik születésnapomat ünnepeltük, azt tudomásul kellett vennem. Általában csak a tízéves fordulókkor szoktam jelentőséget tulajdonítani a koromnak, de a hetvenediknél azért eltűnődtem. Az ötvennel még egyáltalán nem foglalkoztam, a hatvannal már egy kicsit, de a hetvennél már komolyabban elgondolkodtam.

Az öregedés egy élettani dolog, amit senki sem kerülhet el. Azonban egyben biztos vagyok: a nyugdíjas éveket igazán ki lehet bővíteni. Az a legfontosabb, hogy az ember egészséges legyen, mert e nélkül semmit sem lehet csinálni. Ha ez adott, akkor meg kell találni azt az elfoglaltságot, ami lefoglalja az embert ezekben az években. Nekem kivételes szerencsém van, mert most is ugyan azt csinálom, amit fiatalabb éveimben.

Tizenkilenc éves korom óta énekes vagyok és miután hetvenegy évesen is ugyan úgy dolgozom, mint ha most kezdtem volna a pályát, így különösebb törést ez nem okozott számomra. Néha vannak olyan pillanatok, amikor elmerengek, de ez elsősorban sport tevékenységek közben fordul elő. Már nem tudok annyit és olyan intenzitással futni, mint régen. Vagyis nehezemre esik...

Mi volt eredetileg a polgári foglalkozása?

Vegyésztechnikus voltam, de azt egy percig sem csináltam.

Szokta használni a nyugdíj nyújtotta kedvezményeket?

Buszon nem járok, villamoson nem járok, strandra és üdülni sem járok, úgyhogy nem igazán. Az egyetlen dolog, aminél talán hasznát vesszük, hogy a cégben kevesebb járulékot kell utánam fizetni.

Szerencsés, hogy ennyire aktívan tudja tölteni az úgynevezett nyugdíjas időszakot, de nem hiányzik egy kicsit a pihenés és a nyugodtabb körülmények?

A szórakozásaim és az elfoglaltságaim között igyekszem a pihenést is bevonni a napi feladatkörbe. De ez nem könnyű feladat. Inkább a tél az az időszak, amit elhatároztunk, hogy pihenéssel töltünk. Tervezzük, hogy majd elmegyünk egy kicsit a tél elől, mert azt nehezebben viselem. Nem magát a telet, hanem a hosszú szürkeséget, amivel a téli időszak jár. Eddig csak egy-két hétre mentünk, de legközelebb ezt lehet, hogy kicsit ki fogjuk bővíteni és több időre megyünk el.

Szombaton lépnek fel a Szigeten, várják már?

Igen, nagyon. Este tizenegykor fogunk fellépni, ott majd mindenki megnézheti, hogy milyen az, amikor egy fiatal hölgy és egy nyugdíjas együtt koncertezik…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását