2024. március 29. - Auguszta

Megemlékeztek a berlini fal felhúzásának 49. jubileumáról

Ne hagyjuk feledésbe merülni városunk megosztottságának évtizedeit és a szörnyű berlini fal emlékét, s így is erősítsük a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság megbecsülését - hangoztatta pénteken a berlini fal felhúzásának 49. évfordulóján a német főváros kormányzó polgármestere.
2010. augusztus 13. péntek 15:44 - HírExtra
Az NDK hatóságai 1961. augusztus 13-án hajnalban kezdték meg Berlin nyugati szektorainak "befalazását". A megerősített határon át távozni próbáló keletnémetek közül 28 év alatt legalább 136-an vesztették életüket NDK-határőrök lövései következtében. A fal 1989. november 9-én "lyukadt ki", miután tízezrek rohamozták meg a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti határátkelőket.

A Bernauer Strassén létrehozott emlékhelyen mondott beszédében Klaus Wowereit hangsúlyozta: a történelem arra tanít minket, hogy újra meg újra állást kell foglalni tekintélyuralmi rendszerek és diktatúrák ellen.

A szociáldemokrata politikus előzőleg koszorút helyezett el a fal áldozatainak emlékére. Ezután pedig gyertyát gyújtott a megbékélés kápolnájában, amely az egykori halálösvényen - a keleti és nyugati szektor közötti, elaknásított földsávban - épült a 90-es években.

A pénteki megemlékezések során utcát neveznek el a sortüzek utolsó áldozatáról Chris Gueffroyról, akit 1989. február 5-én terítették le keletnémet határőrök lövései.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását