2024. március 29. - Auguszta

Tökök Ferenc befejezte filmjét

Finisébe érkezett Török Ferenc új filmjének forgatása. Az Isztambul munkacímű, magyar-holland-ír-török koprodukcióban készülő filmet legkorábban 2011 tavaszán mutathatják be.
2010. augusztus 12. csütörtök 17:44 - HírExtra
A film egyik jelenetét csütörtökön a sajtó jelenlétében vették fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti épületében. Mint azt Török Ferenc a helyszínen elmondta, már csak öt nap van hátra a harmincnapos forgatásból.

Leszögezte, hogy a kulturális kormányzatnak a filmeseket sújtó intézkedései ellenére az Isztambul el fog készülni. Szerinte az elmúlt években nagyon jó helyzetbe került a magyar filmszakma, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál elrendelt másfél milliárd forintos zárolást pedig "racionális korrekciónak" nevezte, amit ki kell "bekkelni".

A stáb a bemutatót leghamarabb jövő tavaszra tervezi, de mint fogalmaztak, a filmet előbb nemzetközi filmfesztiválokon szeretnék vetíteni, így a premier akár őszre is átcsúszhat.

A film egy ötvenöt éves nő, Munk Katalin története, aki miután építész férje elhagyja tanítványáért, lelkileg összeomlik. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kiáll stoppolni az országútra, s végül Isztambulba vetődik. Kamasz fia közben a nyomába ered. "Gyermeke ott találja egy ismeretlen férfival. Addigra a nő olyan idegállapotba kerül, hogy a saját gyerekét sem ismeri fel.

Ezt egy színésznőnek előadni Törökországban, negyven fokban, az ötödik sűrű forgatási napon, nem volt egyszerű" - emlékezett a rendező a legnehezebb forgatási időszakra.

Török Ferenc hozzátette: a lehető legegyszerűbb történetet szerette volna elmesélni. "Annyi nyakatekert sztori van, és én is hajlamos vagyok túlgondolni a filmeket. Ezért akartam a családról, egy válásról filmet készíteni, ami az egyszerűsége folytán roppant nehéz feladat" - vélekedett, hozzátéve, hogy a forgatókönyvön három évet dolgoztak.

Elárulta, hogy korábbi filmjeihez hasonlóan eredetileg ez a film is számos önéletrajzi elemre épült, ám a munkafolyamat végére teljesen elrugaszkodtak az alapszituációtól, és egy teljesen fiktív történetet forgatnak.

"A film a legprofánabb történetre épül, de úgy próbáljuk elmesélni, hogy mindenki magára ismerjen benne. A társadalom csak annyira jön elő ebben a filmben, hogy Törökországban szembesülnie kell a főszereplőnek az ismeretlen kulturális közeggel" - mondta a rendező.

Mindent eredeti helyszíneken vettek fel, és csak fix kameraállásból dolgoztak.

"Sok a nyersanyag, sok a közeli, de még nem tudom, ezekből mennyit fogok bevágni" - fűzte hozzá.

Kántor László producer elmondta, hogy a forgatás során számos nehézséggel szembesültek. "Csak magyar pénzből nem lehet filmet csinálni" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a sok külföldi partner ellenére nem "europuding" készül, mindegyik színészt okkal választották ki.

Kiemelte: először fordult elő a török film történetében, hogy a török kormányzat egy koprodukciós alkotást támogatott, és elárulta azt is, hogy Török Ferenc filmjét az egyik legnagyobb független forgalmazó, a Fortissimo Films terjeszti majd.

Yavuz Bingölre, a film török szereplőjére Török Ferenc a Három majom című film főszereplőjeként figyelt fel. Akkor azonban még nem tudta, hogy a színész Törökországban népszerű folkénekes, akinek ezért a forgatáson számos alkalommal kellett autogramot osztania.

A csütörtöki felvételen ott volt a film női főszereplője, Johanna ter Steege is, aki örömét fejezte ki, hogy - Szabó István 1992-es Édes Emma, drága Böbe című filmje után - újra magyar stábbal dolgozhat. Mint fogalmazott, a kisebb nehézségek ellenére jó hangulatúnak érzi a forgatást, noha látja, még mindig nehéz helyzetben vannak a hazai művészek.

"1990-91 környékén jártam Magyarországon, amikor az ország egy nagyon nehéz időszakot élt át. Úgy látom, nincs ez másképp most sem" - jegyezte meg. A szerepről elmondta: igazi színészi kihívásnak tartja Munk Katalin alakjának megformálását, hiszen az roppant mód különbözik az általa eddig eljátszott karakterektől.

"A történet első pillantásra nagyon egyszerűnek és könnyen játszhatónak tűnik. Másfél éve kaptam meg a forgatókönyvet, de minden nappal egyre többet tudok a szerepről. Katalin rengeteg változáson megy keresztül, amit nem könnyű eljátszani" - mondta a színésznő.

A filmben a férj szeretőjét alakító Bánfalvi Eszternek a csütörtöki volt az első forgatási napja, épp a szakítós jelenetet vették fel vele. "A férj tanítványa vagyok az egyetemen, és viszonyba bonyolódom vele, ahogy később a fiával is. Köztes életkorban vagyok. A férjet alakító Lukáts Andornál jóval fiatalabb vagyok, viszont a fiúnál idősebb. Nagyon remélem, hogy nem egy sztereotip szeretőábrázolást mutatok meg, mert ennél sokkal többről van szó, sok konfliktussal, emberi drámával" - hangsúlyozta a Nemzeti Színház színésznője.

A lányt, Munk Zsófit alakító Tenki Réka pedig arról mesélt, hogy eddig két nehéz jelenete volt: "Azt vettük fel, hogy édesanyám fekszik a Lipóton, és mi meglátogatjuk a testvéremmel.

Nem könnyű ez a szerep, mert egy kismamát alakítok, akinek érzelmileg sokkal nehezebb feldolgozni a történteket. Ráadásul pont akkor kell nélkülöznie az édesanyját, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá".

Csütörtökön kapcsolódott be a munkába az ír Pádraic Delaney is, aki Zsófi férjét alakítja. Mint fogalmazott, bár ő az egyetlen ír színész, nem egy "tipikus ír srácot" kell megjelenítenie.

"A korombeli ír fiúk szívesen ülnek otthon, én pedig egy olyan ír férfit alakítok, aki Budapesten él egy gyönyörű magyar lánnyal, aki ráadásul a terhessége utolsó hónapjaiban jár" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy mégis jelentéssel bír az, hogy ír karaktert játszik.

"A szerepem talán Budapest multikulturalizmusára reflektál" - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását