2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bemutatják Jávor Pál utolsó hónapjait

Jávor Pál utolsó hónapjairól, a színészlegenda és felesége, Olga kapcsolatáról szól Pozsgai Zsolt Kék-lila nyár című darabja, amelynek ősbemutatója pénteken lesz az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
2010. augusztus 9. hétfő 20:42 - HírExtra
A fikciós történet 1959 májusában, Jávor Pál halála előtt három hónappal játszódik a Kamara Varietében – mondta el Telihay Péter rendező a szegedi Reök-palotában hétfőn tartott közönségtalálkozón.

Jávor Pál az 1930-as, 40-es években a magyar film központi szereplője, az egyszerű parasztfiútól kezdve az arisztokratáig bárkit tehetséggel megformált. Élete mégis a vándorlások és kudarcok sorozata volt. Rajongtak érte, és körülvették a nők, feleségéhez mégis egészen haláláig megszállottan hű maradt – fogalmazott a rendező.

A négy egymást követő hajnalon játszódó darab az emberek emlékezetében élő szerepkép és a keserű magánélet között feszülő ellentétet, a Hegedűs D. Géza megformálta Jávor Pál és a Fekete Gizi által játszott feleség kapcsolatát, egymásrautaltságát mutatja be. A történetbe a drámai konfliktust a fiatal színésznő – Erdélyi Tímea – hozza, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná a lelkileg erre alkalmas, ám fizikailag már alkalmatlan színészlegendát.

Hegedűs D. Géza elárulta, a bensőséges hangulatú, ősfákkal körülvett szabadtéri színpadon látványos, varázslatos világ, olykor szürreális képek jelennek majd meg. Bár maga a történet kitalált, a nézők számos olyan hétköznapi aprósággal, jellemző gesztussal találkozhatnak majd, melyek pontosan ábrázolnak egy embert.

A mű születéséről Gazsó Bálint zeneszerző elmondta, elsőként a címadó dal készült el, majd még néhány szám, s csak ezt követően született meg a zenés darab ötlete. A héttagú zenekar élő kíséretével hallható sanzonszerű dalok hangulatukkal a kort, s azokat a számokat idézik majd meg, melyeket Jávor Pál ebben az időben a varietében adott elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását