2024. április 20. - Tivadar

Spanyol kézben az orosz balett

Az 1917-es bolsevik forradalom óta először neveztek ki külföldit egy vezető orosz balett-társulat fő koreográfusává: a spanyol művész azt ígéri, hogy szakít a táncművészet hagyománnyá vált szovjet sémáival, és elhozza a modern kort az orosz színpadra.
2010. augusztus 7. szombat 16:27 - HírExtra
Nacho Duato 2011 januárjában költözik át szülőhazájából, Spanyolországból Szentpétervárra, Oroszország művészeti fővárosába, a Hattyúk tavának hagyományos otthonába, ahol a második legnagyobb társulat, a Mihajlovszkij Színház táncosait fogja beavatni a modern irányzatokba. A koreográfus szerint Oroszország napjainkig vonszolta magával a régi repertoárt, ezért a 21. század színpadán égetően sürgetővé vált számukra, hogy változtassanak.

"Az oroszok igazából sohasem táncoltak" - fejtette ki nyersen a Reutersnek adott telefoninterjúban az 53 éves művész. "A Mihajlovszkijnak rendelkezésére állnak a világ legjobb táncosai, rengeteg a pénze, nagy a híre és nagy orosz lelke van, de megújulásra van szüksége és ezt a vezetői is jól tudják" - mutatott rá Duato, aki öt évre szóló, meghosszabbítható szerződést kötött a 200 éves múltra visszatekintő társulattal.

A koreográfus 20 év után saját szavai szerint azért mondta fel szerződését a spanyol nemzeti balettegyüttessel, mert megítélése szerint a kormány nem nyújtott elegendő támogatást. "El kell hagynom az országot. Nem kapok elég segítséget, nagyon kevés pénzzel kellett irányítanom az együttest" - mondta Duato, akinek a végső lökést a saját társulatának létrehozására vonatkozó terv elutasítása adta meg.

A Mihajlovszkij Színház igazgatója, Vlagyimir Kehman kijelentette: elragadtatással tölti el, hogy Duatóval Oroszország beavatást nyer abba az új koreográfiába, amely a világ legtöbb társulataiban már gyakorlattá vált.

Valerij Leszkov orosz koncertszervező Duato egyik estjének megtekintése után úgy nyilatkozott: az orosz balett frissítésre szorul, mert "manapság inkább összement tejre" hasonlít. A spanyol nemzeti táncegyüttes moszkvai bemutatóján Duato táncosként és koreográfusként olyan műsort mutatott be, amely elképesztette az orosz nézőket szokatlanul kihangsúlyozott szexualitásával, átlátszó jelmezeivel, a férfitáncosok szokatlan párosaival és a klasszikustól eltérő formáival.
"Sok-sok szexet láttunk" - jegyezte meg a Reutersnek a 78 éves Laszka Nyizkaja politológus, aki Vagyimmal, 81 éves férjével együtt tekintette meg az előadást. Hozzáfűzte: "nemcsak nagyon jó, hanem nagyon szép előadás is volt."

Duato azt mondja: nem akarja teljesen felszámolni a Mihajlovszkij Színház klasszikus repertoárját, ám ha annak valamelyik darabja nem felel meg az általa támasztott követelményeknek, megváltoztatja vagy leveszi a műsorról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását