2024. március 29. - Auguszta

Miért terjed az influenza?

A H1N1 vírus mutálódott, és "új trükköt" alkalmazva terjedt el oly gyorsan az emberekben - állapították meg kutatók; felfedezésük segíthet előre jelezni, vajon egy influenzavírus képes-e világjárványt okozni.
2010. augusztus 6. péntek 14:52 - HírExtra
Az újinfluenza vírusát először 2009 áprilisában azonosították emberekben, ám a genetikai kutatások azt jelezték, hogy ténylegesen már legalább egy évtizede jelen volt, sőt a sertésekben valószínűleg még korábban elterjedt.

"Ez a világjárványt okozó H1N1 vírus mutálódott, ezért volt képes olyan gyorsan terjedni az emberekben" - írta Kavaoka Josihiro, a Wisconsini Egyetem és a Tokiói Egyetem szakembere, a témáról készített tanulmány társszerzője.

Egy influenzavírusnak tipikusan két aminosav - a lysine és az asparagine - jelenlétére van szüksége szerkezetének bizonyos helyein, mielőtt állatról emberre terjedne, illetve az emberi sejtekben hatékonyan megkétszereződne. Ám a H1N1 rejtély maradt a tudósok számára, mivel nem találták ezeket az aminosavakat a két specifikus helyen.

Egerekkel végzett kísérletben Kavaoka és kollégái megtalálták a lysine aminosavat egy teljesen más helyen, ám az mégis lehetővé tette, hogy a vírus ugyanolyan hatékony legyen, és megtelepedjen az emberi sejtekben.

A szakemberek az amerikai tudományos akadémia internetes szaklapjában tették közzé felfedezésüket (dx.plos.org/10.1371/journal.ppa.1001034).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június elején közölte, hogy a H1N1 világjárványnak még nincs vége, bár a vírus legintenzívebb terjedése alábbhagyott. A járvány főleg a gyermekek és a gyengébb immunrendszerrel bírók, illetve a terhes nők körében pusztított.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását