2024. április 19. - Emma

Klónozott birkát ettek

Bőséges a klónozott marháktól származó állomány azon a skóciai farmon, ahonnan egy bika húsa az üzletek polcaira került, és el is fogyasztották.
2010. augusztus 5. csütörtök 19:19 - HírExtra
Sajtóértesülések szerint Steven és Callim Innes további 96 olyan szarvasmarhát nevel, amelyek klónozott példányoktól származnak.

A farmerek, akik a törvényi szabályozást megkerülve értékesítették két ilyen bika húsát, bírósági tárgyalásra és súlyos pénzügyi bírságra számíthatnak.

Mielőtt mészárszékre kerültek, a két bika 96 borjút nemzett, ezeket a gazdák tejtermelésre fogták be. A Nagy-Britanniában szerdán kirobbant élelmiszerbiztonsági botrány kapcsán az élelmiszeráruház-láncok leszögezték: nem hoznak forgalomba olyan tej- vagy hústerméket, amely klónozott állatok utódaitól származik.

Az Innes családé Skócia legjelentősebb tejgazdasága, állományukban több mint 1400 Holstein marha van, a napi tejhozam óriási.

A fivérek elmondták: nem voltak tudatában annak, hogy a szabályokat megszegve cselekednek. A család ellen vizsgálat folyik, és sokan nyomozást sürgetnek az egyik bika levágása és húsának értékesítése ügyében.

A brit élelmiszerbiztonságért felelős, valamint a piacon megjelenő új élelmiszereket engedélyező ügynökség (Food Standard Agency, FSA) szerdán beismerte, hogy egy amerikai klónozott tehéntől származó két bika húsa pite vagy hamburger formájában a boltok polcaira került, megvásárolták, és minden bizonnyal el is fogyasztották.

Noha szakemberek szerint az ilyen állatok húsa és teje nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, Nagy-Britanniában nem engedélyezett forgalmazásuk.

Mindazonáltal a brit mezőgazdasági minisztérium szerint nem lehet kiszűrni, hogy az állatállomány mely egyedei származnak klónoktól, mivel a tenyésztés során import állati spermiumot is fel lehet használni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását