2024. április 23. - Béla
Két hónap múlva kezdődnek meg a főpolgármesteri választások. A négy jelölt közül a legesélyesebb Tarlós István, fideszes parlamenti képviselő. Politológusok segítségével vizsgáltuk azt, miben rejlik a politikus sikere.
2010. augusztus 4. szerda 07:44 - Oravecz Diána
Változásra szükség van. Lassan már találni sem lehet ép felületet a városon, amit ne mocskolt volna be valamiféle korrupciós botrány. A változás szükségességével kapcsolatban nyilatkozta egy hete lapunknak a következőt Dr. Bagdy Gábor, a KDNP budapesti frakcióvezetője:

"Önmagában az a tény, hogy Demszky Gábor húszévnyi praktizálása után távozik a posztjáról, teljesen jogosan veti fel azt az igényt, miszerint ennyi év után valódi megújulásra van szükség."

Churchill:
"Amikor arról kérdeznek, mire van legnagyobb szüksége valakinek, hogy politikussá váljon, azt felelem: "Arra a képességre, hogy megjósolja, mi fog történni másnap, a következő hónapban, a következő évben - és utána képes legyen megmagyarázni, miért nem az következett be."
Arról, hogy pontosan milyen megújulásra van szüksége Budapestnek, persze megoszlanak a politikai vélemények. Az egyik oldal a fiatal és lendületes jelöltjét látná szívesen a főpolgármesteri székben, a másik oldal pedig inkább egy sokat látott, tapasztalt politikust. Abban viszont a közvélemény is egyetért, hogy az összes induló közül a legesélyesebb Tarlós István. Az, hogy mi állhat sikerének a hátterében, hasonló válaszokat kaptunk.

"A 2006-os önkormányzati választások óta a Fidesz "Budapest-arca" egyértelműen Tarlós István, lényegében ő határozta meg a párt fővárosi "rendteremtő" és "korrupció-ellenes" imázsát az elmúlt időszakban. Egyrészről figyelembe kell venni, hogy a 20 éven keresztül liberális-szocialista vezetésű főváros esetében a Fidesznek alapvetően más üzenetekre és más politikai karakterekre van szüksége Budapesten, mint országosan is. Másrészről az elmúlt évek korrupciós botrányai, városüzemeltetési kudarcai miatt egyöntetű igény fogalmazódhat meg a választók részéről egy "egyszerű", "egyenes", Budapest hétköznapi működését fenntartani képes városvezetés iránt.– mondta megkeresésünkre Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet munkatársa.

Az előző vezetés botrányai adják a hátszelet Tarlós Istvánnak. Ezen a véleményen van Vasali Zoltán, politikai elemző is:

"Az elmúlt jó pár évben a fővárosi beruházások egy jelentős része korrupciós botrányokkal kapcsolódott össze. Ez mindenképpen az eddigi városvezetés kritikája. A budapesti polgárok többsége emiatt fordult el, akár a Demszky-féle vezetéstől, vagy bárkitől, aki eddig ehhez a körhöz tartozott. Mindezek után teljesen természetes Tarlós Istvánnak az óriási népszerűsége. Ez akkor is igaz, ha Budapesten általában egy nehéz választási helyszín a Fidesznek."

A fideszes főpolgármester-jelölt is biztos a sikerében. Ezt jelzi múltheti kijelentése, amennyiben ő nyeri meg a választásokat, már posztjának helyetteseit is megtalálta. De vajon mi alapján választaná maga mellé Dr. György Istvánt, illetve Rogán Antalt?

"Több mint két esztendeje volt köztünk egy beszélgetés, amikor is elkezdtünk foglalkozni egy fővárosi programmal, amely Tarlós István neve által fémjelezve a 'Nemzet Fővárosa' címen, széles szakértői gárdával kezdte meg munkáját. Ennek a tervezetnek egyik része a budapesti városüzemeltetés kérdésköre, amit akkor Tarlós István rám bízott." – nyilatkozta lapunknak a napokban György István.

Egyáltalán van-e szüksége Tarlósnak a helyettes jelöltjeire?

" Tarlósnak óriási a Fideszbeli támogatottsága még alpolgármester jelöltek nélkül is. 12 évnyi polgármesteri munkája során már eléggé bebizonyította, hogy annyira karakteres vezető, aki tud is és szeret is egyedül dolgozni. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban én inkább azt a hangsúlyoznám, hogy egyáltalán van-e szüksége segédekre?" – véli Vasali Zoltán.

De a polgármester-jelölt döntött. Szánthó Miklós ennek lehetséges okait osztotta meg velünk.

"György István korábban 12 évig volt városvezető, emellett 4 éven keresztül Tarlós frakcióvezető-helyetteseként dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben, ezért városüzemeltetési helyettesnek történő megnevezése szakmai és lojalitási szempontokból egyaránt kézenfekvő. Bár Tarlós István és Rogán Antal közötti vita vagy érdekkonfliktus sosem kapott nyilvánosságot, az bevett hatalomtechnikai lépésnek tekinthető, ha az aktuális főpolgármester-jelölt maga mellé emeli potenciális utódját, megosztva ezzel a városvezetés lehetőségét, de felelősségét is. Az sem elhanyagolható, hogy kommunikációs szempontból az "erőskezűnek" ismert Tarlóst hatékonyan ellensúlyozhatja Rogán fiatalosabb, "trendibb" személyisége."

Akárhogy is alakulnak az októberi választások eredményei, a főváros komolyan feladta a leckét a következő főpolgármesternek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 4. 10:27
Nem lesz nehéz ilyen Demszky botrányok mellett győzni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását