2024. április 23. - Béla

Felfelé ível a Fogyasztói Bizalmi Index

Ismét javult Magyarországon a Fogyasztói Bizalmi Index (FBI) a második negyedévben, bár 65 ponttal még mindig nem éri el a válság előtti szintet - közölte az ACNielsen Piackutató Kft.
2010. augusztus 3. kedd 15:33 - HírExtra
Egy év alatt 52 pontról 65-re javult a mutató, vagyis minden negyedik magyar megkérdezett jónak tartja személyes pénzügyi kilátásait a következő tizenkét hónap során. A 13 pontos javulás tavaly tavaszhoz képest beleillik a pozitív nemzetközi trendbe - többek között ezt tárta fel a Nielsen kutatása 48 országban, köztük Magyarországon.

A fogyasztói bizalom a lakosság közeljövőbeli elvárásait jelzi, ezért kulcstényező a kereslet növekedésénél, s jelentős szerepe van az emberek költési hajlandóságában. Idén mind globálisan, mind Európában emelkedik a bizalmi index. Hasonló a trend Magyarországon is, bár itt alacsonyabb a mutató, mint a 79 pontos európai átlag.

Magyarországon a személyes pénzügyi helyzet megítélése a legkedvezőbb az index három alkotó eleme közül, a megkérdezettek negyede jónak ítéli meg saját pénzügyeit a következő tizenkét hónapban, míg tavaly ilyenkor még csak 14 százalékuk nyilatkozott így.

Az index másik tényezője, a vásárlási kedv nagyjából egyformán alakult az elmúlt év során. Most minden ötödik válaszadó szerint alkalmas a következő tizenkét hónap arra, hogy megvásárolja azokat a dolgokat, amelyeket szeretne, illetve amelyekre szüksége van.

Javult a munkahelyi kilátások megítélése is, ami az index harmadik alkotó részét képezi. Egy évvel korábban mindössze a megkérdezettek 3 százaléka látta jónak a helyzetet a következő tizenkét hónapban, idén a második negyedévben már 12 százalékuk.

Globálisan a Fogyasztói Bizalmi Index átlagosan 92 pont, az elmúlt két évben a legmagasabb. Már csak 2-7 ponttal marad el a 2005-2007 közötti években mért értékektől.

A magyarországi indexhez képest Európában négy ország mérőszáma alacsonyabb. Magyarország most megelőzi Litvániát (52 pont), Lettországot (59), Észtországot (61) és Franciaországot (63).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását