2024. április 25. - Márk

Népszavazás lesz nyugdíj ügyben?

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül. A testület ugyanilyen tartalmú országos népi kezdeményezést is hitelesített.
2010. július 30. péntek 18:44 - HírExtra
Kiss Béla, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke népszavazást kezdeményezett a következő kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj - az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?"

Az OVB ülésén Litresits András (MSZP) delegált a kérdés hitelesítése mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a kérdés egyértelmű, és nem tartozik a tiltott tárgykörbe, és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán választott tag is azt hangsúlyozta, hogy a kérdés nincs direkt kapcsolatban a költségvetéssel. Bordás Vilmos, az OVB elnöke szerint azonban a kérdés nem hitelesíthető, mert érinti a költségvetést, az pedig a népszavazás szempontjából tiltott tárgykör.

Az OVB végül 4:3 arányban hitelesítette a népszavazási kérdést.

Kiss Béla ugyanilyen tartalmú országos népi kezdeményezést is benyújtott az OVB-hez, az a kérdés így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj - az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?"

Az OVB ennek a kérdésnek a hitelesítését egyhangúlag támogatta.

Az OVB határozatai ellen az Alkotmánybíróságnál lehet jogorvoslattal élni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását