2024. április 19. - Emma

Működésképtelenné válhat a Pest Megyei Bíróság?

Működési nehézségekkel küzd a Pest Megyei Bíróság, nem megfelelőek a munkakörülmények, a bírók túlterheltek, miközben olyan kiemelt ügyeket is tárgyalnak, mint a kiskunlacházi gyermekgyilkosság vagy a romák elleni támadássorozat - erről a bíróság elnöke kedden nyilatkozott az MTI-nek.
2010. július 27. kedd 21:25 - HírExtra
Kovács András elöljáróban elmondta: mivel a megye lélekszáma az elmúlt nyolc évben több mint 10 százalékkal nőtt – csak az elmúlt három évben 56 ezren költöztek a térségbe – megugrott a hozzájuk érkező peres ügyek száma is. Mint megjegyezte, 56 ezer ember egy kisebb bíróság illetékességi területe lakosságszámának felel meg.

Számításai szerint az idén 6-7 ezerrel több ügyet kell tárgyalniuk, mint tavaly, miközben - mint közölte - munka- és elhelyezési körülményeik messze alulmaradnak az önálló megyeközponttal rendelkező régiókban tapasztaltaktól.

Kitért arra, hogy egyre többféle bűncselekménnyel és egyre erőszakosabb bűntettekkel kell foglalkozniuk, emiatt egy-egy bírójuk kezén az átlagoshoz képest 3,2-szeres mennyiségű ügy megy át.

A 17, szétszórtan elhelyezkedő, többségében elavult épületben működő Pest Megyei Bíróságon dolgozó 259 bíró igen túlterhelt - tette hozzá Kovács András, jelezve: előfordul, hogy 150-170 ügyet és több ezer oldalas iratanyagot kellene fejben tartaniuk, tanulmányozniuk, ezért történhet meg, hogy 5-7 hónap telik el egy-egy tárgyalás kitűzéséig.

Közlése szerint a működési nehézségeket tetézi a vidékről beutazó ügyfelekhez való "igazodás", a szétszórt településeken tapasztalható rossz kézbesítési fegyelem, a központi, Thököly úti épület elképesztő állapota, továbbá az, hogy nincs a közvetlen közelben börtön, a gyanúsítottakat távolabbról kell átszállítani.

A bíróság elnöke szerint komoly gond 22 tárgyalótermük kis alapterülete (a legnagyobb teremben 80-an férnek el), a helyiségekben nyáron mért 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a gyakori beázás és áramütésveszély, s az, hogy a több vádlottas, komoly biztosítást igénylő nagy ügyeket csak másik, bérelt helyen lehet tárgyalni.

Az úgynevezett Koszi-klán több mint negyven vádlottas perének megbízható lebonyolításáért (az ügyet a Legfelsőbb Bíróságra vitték át) például - bérkeretük terhére - komoly összegeket fizettek ki – mondta Kovács András. Szerinte e nehézségek, illetve a munka mennyiségéhez képest alacsony bérek és juttatások állnak a viszonylag jelentős bírói elvándorlás hátterében.

"Bízunk az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) által megígért arányos átszervezésben, illetve abban, hogy a 14 éve kormányhatározatban rögzítetteknek megfelelően a szomszédos telekre átnyúlva 20 ezer négyzetméteresre bővülhet a jelenleg 7 ezer négyzetméteres központi épület. Ha nem kapjuk meg a korábban ígért 14 milliárdos állami támogatást, akár csődbe is juthatunk" – jelentette ki a bíróság elnöke.

Hozzátette: a nehézségek ellenére mindent megtesznek a folyamatban lévő "kiemelt" bűnügyek mielőbbi lezárása érdekében.

Tájékoztatása szerint várhatóan ősszel, október elején születhet ítélet a kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében; a gyanúsított akár életfogytiglant is kaphat. Az augusztus 23-án folytatódó tárgyalássorozat keretében több mint tíz szakértőt és legalább 40 tanút kell(ett) meghallgatnia a bíróságnak - jegyezte meg Kovács András.

Augusztusra várják a romák elleni támadássorozat ügyében készült terjedelmes vádiratot, a tárgyalás valószínűleg novemberben kezdődhet meg, s folytatódik a "tescós" rablás ügyében indított büntetőper is - közölte a Pest Megyei Bíróság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását