2024. április 18. - Andrea, Ilma

OVB: a tagok letették az esküt, Bordás az elnök

Letette az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) újonnan megválasztott öt tagja pénteken a Parlamentben.
2010. július 23. péntek 10:40 - HírExtra
Bordás Vilmos az elnök

Bordás Vilmost választották az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökévé a testület tagjai pénteken, helyettese Sasvári Róbert lett.

Az OVB öt új tagját és póttagját csütörtökön választotta meg az Országgyűlés. Az új OVB tagjai pénteken előbb esküt tettek az Országgyűlés elnöke előtt, majd nyilvános alakuló ülést tartottak, ahol maguk közül elnököt és elnökhelyettest választottak.

Az OVB első ülését Hunyadfalvi Ákos vezette korelnökként. Javasolta, hogy Bordás Vilmos legyen a testület elnöke. Bordás Vilmos elfogadta a jelölést, a tagok egyhangúlag támogatták a megválasztását.

A testület új tagjait csütörtökön késő este választotta meg az Országgyűlés. A tagok péntek délelőtt Schmitt Pál házelnök előtt tettek esküt, majd annak dokumentumát a kézjegyükkel látták el.

A megbízóleveleket a házelnök adta át, Navracsics Tibor, a választás lebonyolításáért felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter és Szabó Erika államtitkár jelenlétében. Ezt követően a tagok az alakuló ülésen maguk közül elnököt, illetve alelnököt választanak.

Az OVB tagja Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert, póttagja Székely László, aki akadályoztatása miatt később teszi le esküjét. Az előző összetételű OVB-nek is tagja volt - az Országgyűlés által választott tagként - Bordás Vilmos, valamint a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert.

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében gratulált a testület tagjainak a megválasztásukhoz. Mint fogalmazott, az OVB tagjainak küldetése az elmúlt évek heves indulatait, látványos botrányait követően a rend és béke megteremtése. Megjegyezte: "a túlzottan elmérgesedett hazai közéletnek" nagy szüksége van szakmailag megkérdőjelezhetetlen emberek erkölcsi tisztaságára.

Mint mondta, az összes állami, közjogi szervezetnek az állampolgárok érdekében kell tevékenykednie, a törvény azonban az OVB esetében ezt külön nevesíti, ezért elsőrendű kérdés, hogy a bizottság minden, az állampolgároktól érkező beadványt egyforma figyelemmel, alázattal tárgyaljon.

Személyes megjegyzéseként hozzáfűzte: az OVB tagjainak munkája kiemelten fontos, hogy a választás eredménye megkérdőjelezhetetlen és hiteles legyen.

Az Országgyűlés június 21-én fogadta el a választási eljárásról szóló törvény módosítását, e szerint az OVB-t minden általános választás (parlamenti, önkormányzati, európai parlamenti) előtt meg kell újítani. Az Országgyűlés az őszi önkormányzati választásra csütörtökön választotta meg az OVB-t, a jogszabály szerint tehát e bizottság mandátuma a 2014-es országgyűlési választás előtt megválasztandó OVB alakuló üléséig tart.

Az új OVB a megalakulása után egy rövid ideig csak az öt választott tagból áll, majd kibővül az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok delegáltjaival. A delegált tagokat az OVB elnökénél kell bejelenteni, ők azt követően ülhetnek be a testületbe teljes jogú tagként, hogy a választott tagokhoz hasonlóan esküt tettek.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.
Az új OVB az alakuló ülés után, péntek délután tartja első rendes ülését, amelyen a napirend szerint jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről döntenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását