2024. március 19. - József, Bánk

Koszovó reménye

Újabb országok részéről várja önálló államiságának hivatalos elismerését Koszovó a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) döntése alapján - mondta a koszovói külügyminiszter egy osztrák lapban megjelent pénteki interjúban.
1970. január 1. csütörtök 01:00 - HírExtra
Több mint 35 ország mondta azt, hogy az ICJ döntése után fontolóra veszik az elismerést. Nem látok többé okot arra, hogy most bármely ország halogassa az elismerést. Nincs több kétség (Koszovó függetlenségét illetően)" - mondta Skender Hyseni a Der Standardnak. A miniszter szerint az ICJ egyértelműen megerősítette Koszovó függetlenségét, és tanácsot adott az ENSZ-tagállamoknak, hogy ismerjék el.

Mint mondta, elsőként attól az öt európai uniós tagállamtól várja Koszovó államiságának elismerését, amelyek még nem tették azt meg. Kitért arra is, hogy "pénteken vagy hétfőn" ismét hivatalosan kérni fogja ezeknek az országoknak a külügyminisztereit erre a lépésre.

Szerbia folytatja a diplomáciai küzdelmet Koszovóért a hágai Nemzetközi Bíróság Belgrádra nézve kedvezőtlen állásfoglalása után is - derült ki a pénteki szerb sajtóból. Már a hét végén legalább 20 tapasztalt diplomata fog felkeresni 55 országot, többek között volt nagykövetek, a külügyminisztérium volt és jelenlegi magas beosztású tisztségviselői. A diplomaták Boris Tadic szerb elnök különleges megbízottjaiként átadják az érintett országokban az államfő levelét, és szóban is érvelnek a Koszovóval kapcsolatos szerb álláspont mellett.

A lépés célja kettős: Belgrád egyrészt igyekszik megakadályozni egy "elismerési hullámot", amelynek nyomán Koszovó az ENSZ tagállamává válhatna, másrészt próbál minél több támogatót szerezni a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen beterjesztendő szerb határozati javaslathoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását