2024. április 25. - Márk

OVB: pénteken alakuló ülés

A csütörtökön megválasztandó Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjai pénteken tesznek esküt a házelnök előtt, majd alakuló ülést tartanak, ahol maguk közül elnököt és elnökhelyettest választanak. Az elnök és elnökhelyettes megválasztásában a pártdelegáltak nem vehetnek részt.
2010. július 22. csütörtök 14:46 - HírExtra
Az Országgyűlés június 21-én fogadta el a választási eljárásról szóló törvény módosítását, e szerint az OVB-t minden általános választás (parlamenti, önkormányzati, európai parlamenti) alkalmával meg kell újítani. Az Országgyűlés az őszi önkormányzati választásra csütörtökön választja meg az OVB-t.

Az Országgyűlés csütörtökön szavaz az új tagokról, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt javasolta, hogy az új OVB tagja legyen Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert; póttagnak Székely Lászlót indítványozza megválasztani.

A jogszabály szerint a választási bizottság a tagjai megválasztását és eskütételét követően alakuló ülést tart. A pénteki eskütétel után alakuló ülést tart az új OVB. A tagoknak a nyilvános alakuló ülésen a választott tagok közül kell megválasztaniuk az OVB elnökét és elnökhelyettesét.
Az OVB eddigi választott és pártdelegált tagjainak megbízatása az új testület alakuló üléséig tart, azaz az alakuló üléssel megszűnik a korábbi pártdelegáltak megbízatása is.

A februárban, még az országgyűlési választás előtt megalakított OVB-be "beülhettek" azon pártok képviselői, akik országos listát tudtak állítani, a Fidesz-KDNP közösen indult a választáson, így csak egy delegáltat küldhettek a testületbe. A választás végeredménye után a testületben csak a parlamentben frakciót alakító pártok képviselői maradhattak, így jelenleg az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek van önálló delegáltja, és bár külön frakciót alakított a választás után, és így a Fideszt és a KDNP-t is megillette volna egy-egy mandátum az OVB-ben, csak a választási kampány idején a testületbe került Sasvári Róbert képviseli a két pártot.

A megváltozott jogszabály úgy szól: az önkormányzati választás előtt megalakuló OVB egy-egy tagját az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt bízza meg, a delegáltakat az OVB elnökénél kell bejelenteni és - hasonlóan a választott tagokhoz - az Országgyűlés elnöke előtt esküt kell tenniük. (Várhatóan több eddigi pártdelegáltat is újra megbíz a pártja az OVB-tagsággal, ám az új megbízatáshoz újra esküt kell tenniük a delegáltaknak).

Így tehát a pártdelegáltak nem vehetnek részt az alakuló ülésen és az elnök, illetve elnökhelyettes megválasztásban, azonban a testület délutáni "rendes" ülésén - amennyiben addig bejelentik őket a pártok és leteszik az esküt - már teljes jogú tagként részt vehetnek a bizottság munkájában.

Az OVB az alakuló ülés után pénteken várhatóan "rendes" ülést is tart délután. A testületnek azért kell mindenképpen összeülnie, mert a jogszabályok szerint két napon belül el kell bírálniuk a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételi kérelmeit, valamint a kifogásokat, s legutóbb szerdán tartott ülést a bizottság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását