2024. március 29. - Auguszta

Az EU jövőre ráfekszik a kutatásokra

Rekordösszeggel, 6,4 milliárd euróval(1818 milliárd forinttal) támogatja jövőre az Európai Unió a kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket, az összeg 12 százalékkal nagyobb az ideinél, s 30 százalékkal magasabb a 2009-es pályázati csomaghoz képest - hangsúlyozza a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleménye annak kapcsán, hogy nyilvánosságra hozták az EU 7. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjának új pályázati felhívásait.
2010. július 22. csütörtök 18:26 - HírExtra
Mint a dokumentum kiemeli, az Európai Bizottság a válságból való kilábalás és a fejlődés egyik fontos eszközének tekinti a kutatás-fejlesztést és innovációt, ezért nagy jelentőséget tulajdonít a pályázati források növelésének. A versenyképességet javító fejlesztések mellett az Európai Bizottság olyan társadalmi kihívásokra választ kereső projekteket is támogat, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszerellátás biztonsága, az egészség és a népesség öregedése.

Különösen nagy hangsúlyt fordít az Európai Bizottság a kis- és közepes vállalkozások (KKV) fokozottabb részvételére a projektekben, mintegy 800 millió eurót fordítva támogatásukra. Az egészséggel kapcsolatos kutatások támogatására csaknem 700 millió euró jut, az információs és kommunikációs technológiák kutatására pedig 1,2 milliárd euró áll rendelkezésre.

Az Európai Bizottság több mint 1,3 milliárd eurót irányozott elő az a legkreatívabb és legkiválóbb kutatók számára kutatócsoportjaik felépítésére vagy megerősítésére. A kutatók Európán belüli mobilitására valamint Európába történő visszavonzására 772 millió eurót biztosítanak a Marie Curie-ösztöndíj program keretében.

"Körülbelül 16 ezer pályázó - kutatóintézetek, egyetemek és ipari szereplők, köztük 3000 kis- és középvállalkozás - részesülhet támogatásban. Az Európai Bizottság 165 ezer új munkahely megteremtését várja ezen kutatás-fejlesztési projektektől" - hangsúlyozza az NKTH közleménye.

A pályázatokat nemzetközi konzorciumoknak kell benyújtaniuk közvetlenül az Európai Bizottsághoz, melyeket az Európai Bizottság által felkért független szakértők bírálnak el. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal segítséget nyújt a magyar pályázóknak az EU 7. keretprogramja pályázatainak megismerésében.

Az NKTH hzakemberei segítséget nyújthatnak a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak a sikeres pályázás érdekében. Elérhetőségük megtalálható az NKTH honlapján
(http://www.nkth.gov.hu/tanacsadas/fp7-kapcsolattarto/nemzeti-kapcsolattarto-080519)

A pályázók tájékoztatására az NKTH az egyes programokról szeptembertől kezdődően információs napokat szervez, ezek programja az NKTH honlapján lesz elérhető. Az EU 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjának új pályázati felhívásai letölthetőek a http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm oldalról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását