2024. április 25. - Márk

Parlamenti barátok

Négy új, illetve újjáalakuló baráti tagozatot hoztak létre az országgyűlési képviselők a 2010-ben kezdődő kormányzati ciklusban az Interparlamentáris Unió (IPU) keretében - tudható meg a parlament honlapjáról.
2010. július 21. szerda 18:49 - HírExtra
Újjáalakult a magyar-vietnami baráti tagozat, amely 2002-2006 között már működött. A testület most a magyar-délkelet-ázsiai baráti tagozatból vált ki. A magyar-arab baráti tagozat az új kormányzati ciklussal megszűnt, helyette megalakult a magyar-Maghreb- és Masrek-országok baráti tagozata, illetve a magyar-Öböl-térség országainak baráti tagozata, utóbbi 2002-2006 között már szintén működött.

A Maghreb-országok az észak-afrikai arab államok - Marokkó, Algéria, Mauritánia, Tunézia és Líbia - megnevezése. A Masrek-országok az Egyiptomtól keletre fekvő arab nyelvű országok. Ugyancsak működött a 2002-2006-os ciklusban az idén újjáalakuló magyar-kazah baráti tagozat is. A magyar-görög kapcsolatokat ápoló testület új nevet vett fel, 2010-től magyar-hellén baráti tagozatnak hívják.

A magyar-izraeli baráti tagozat 10 tagú testületében - amelynek elnöke Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fideszes államtitkára - a parlament honlapja szerint szerepel a radikális Jobbik országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás is.

Fónagy János az MTI megkeresésére ezzel kapcsolatban elmondta: az országgyűlési baráti tagozat nemrégiben egy parlamenti szünetben alakult meg, az IPU magyar tagozatának elnöke, Latorcai János felügyelete alatt. Ekkor jelentkezhettek a parlamenti képviselők a társaságba, amely mindenkit felvett, pártállásra való tekintet nélkül.

A magyar-izraeli baráti tagozat elnöke megjegyezte, hogy a testületbe bármikor jelentkezhetnek és bármikor ki is léphetnek a honatyák, s "a tagság semmilyen adminisztratív kötelezettséggel nem jár". Programjaikat az őszi parlamenti ülésszak kezdetén beszélik meg a tervek szerint.

A baráti tagozatok részt vesznek az adott állam nemzeti ünnepén az ország budapesti nagykövetségének rendezvényén, s a nagykövetek búcsúztatásán, valamint az új delegáció fogadásán is képviseltetik magukat. Ezenkívül ellátogathatnak az adott ország parlamentjébe is. Ezek az utazások "jót tesznek a külföldi magyar kapcsolatoknak", illetve a tapasztalatok szerint a többféle párt delegáltjai is jobban megismerhetik egymást - mondta Fónagy János.

Az idén kezdődött kormányzati ciklusban a magyar-finnugor, a magyar-román, a magyar-német és a magyar-japán baráti tagozatok már szerveztek programot.

Az IPU szuverén államok parlamentjeinek világszervezete, az interparlamentáris véleménycsere és párbeszéd fóruma, amely az 1889-es párizsi megalakulása óta a békéért és a népek közötti együttműködésért tevékenykedik.

Fő feladata a parlamentarizmus, a parlamenti intézmények fejlesztése. Véleményt nyilvánít a parlamenti akciókkal megoldható nemzetközi kérdésekben, fellép, ha valamely tagországban a képviselők mandátumának gyakorlását önkényesen korlátozzák. Politikai és biztonsági kérdések mellett emberi jogi, regionális, környezetvédelmi, népesedési és egészségügyi témákkal is foglalkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását