2024. március 29. - Auguszta

A Napnál 10 milliószor fényesebb csillagot fedeztek fel

"Szörnycsillagként" jellemzett, a Napnál 10 milliószor fényesebb óriáscsillagot fedeztek fel csillagászok. A gigászi égitest nemcsak az eddig felfedezett legfényesebb, hanem a legnagyobb is: tömege 265-ször haladja meg a Napét. Mivel azonban az R136a1 katalógusjelű csillag a Nap távolságának 10 milliárdszorosára fekszik, nem tűnik fel az égbolton.
2010. július 21. szerda 17:20 - HírExtra
A káprázatos óriáscsillagot a Sheffieldi Egyetem Paul Crowther vezette csillagászai fedezték fel a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Távcsövének (VLT - Very Large Telescope) segítségével. A tudósok a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) című tudományos folyóiratban írták le az újonnan megismert égitestet.

Elterjedt vélekedések szerint ilyen "szörnycsillag" nem is létezhetne. Eddig ugyanis a Nap tömegének legfeljebb 150-szerese jelentette azt a határértéket, amely alatt egy-egy égitest stabilnak volt mondható.

A szakemberek ugyanakkor a Tejútrendszer közelében keringő Nagy Magellán-felhő elnevezésű törpegalaxisban négy olyan csillagra is bukkantak, amelyek tömege több mint 150-szer haladja meg a Napét. Keletkezésük idején ezek az égitestek ráadásul még nagyobbak lehettek, az ilyen testek rendszerint igen erős csillagszelet bocsátanak ki, ami által állandóan veszítenek tömegükből. "Eltérően az emberektől, a csillagok túlsúlyosan születnek, és ahelyett hogy híznának, leadnak" - jegyezte meg viccesen Crowther. Mindezek alapján az R136a1 eddig létének egymillió éve alatt már 50 Nap-tömegnyi súlytól szabadult meg, születésekor pedig a Nap tömegének 320-szorosát "nyomhatta".

Az még a csillagászok számára is rejtély, hogy az ilyen méretű csillagok miként képződnek. "Vagy óriásként születnek, vagy pedig több kisebb csillagból állnak össze" - magyarázta Paul Crowther.

Az viszont a legújabb felfedezések révén bizonyossá vált, hogy a stabilitási küszöböt újra kell számolni. Az angol szakemberek kutatásában részt vevő, és a németországi Potsdamban működő asztrofizikai intézet szerint az eredmények megerősítik, hogy a tömeget illetően létezik felső stabilitási határ, de ez a korábban gondoltaknál magasabb, a Nap tömegének 300-szorosa lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását