2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Szeptember 1-től önálló intézményként avatkozhat be a Nemzeti Földalap a magyar földpiacba, köszönhetően az elővásárlási jognak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérdeztük arról, miért, hol és hogyan kell élnie az államnak az elővásárlási joggal.
2010. július 20. kedd 07:39 - Gyülvészi András
Miért van szüksége az államnak elővásárlási jogra?

Fazekas Sándor országos politikai pályafutása
1989-ben lépett be a Fiatal Demokraták Szövetségébe. 1994-ben sikertelenül indult az országgyűlési választáson. Négy évvel később pártja országos listájáról szerzett mandátumot. A 2002-ig tartó ciklusban az ügyrendi, valamint a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság, illetve 2001–2002-ben a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt. A ciklus alatt frakcióvezető-helyettes volt. A 2002-es választáson nem szerzett mandátumot. A 2006-os országgyűlési választáson pártja Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listájáról szerzett mandátumot. 2007-ig a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság, majd 2010-ig az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagjaként dolgozott. 2009-ben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége társelnökévé választották. A 2010-es országgyűlési választáson ismét a Fidesz és a KDNP Jász-Nagykun-Szolnok megyei listájáról szerzett mandátumot. 2010-től a második Orbán-kormány vidékfejlesztési minisztere. (Wikipédia)
Azért fontos, hogy az állam elővásárlási joggal rendelkezzen a Nemzeti Földalapkezelőn keresztül, hogy aktív szereplője legyen a magyar piacnak, és egyúttal meg tudja vásárolni azokat a földeket, ahol gyaníthatóan valamilyen mögöttes szándék, spekuláció, zsebszerződés van a háttérben. Ezáltal olyan földalapot tudunk létesíteni, ami a fiatal gazdálkodók földhöz juttatását segíti elő, így szeretnék egy demográfiai földprogramot beindítani, illetve a már meglévő gazdaságok földterületének a kiegészítéséhez is állami földdel tudunk hozzájárulni.

Az állam ma is kétmillió hektár földterületnek a birtokosa, ebből egymillió hektár szántóföld, ezt a földvagyont szeretnénk növelni.

Ez hogyan valósítható meg a gyakorlatban? Minden földeladás előtt jelentkeznek a gazdák az államnál, majd az állam eldönti, hogy érvényesíti-e elővásárlási jogát?

A tulajdonos a Földalapkezelő részére küldi el kötelezően a szerződést, és a Földalapkezelő dönti el, hogy érvényesíti-e az elővásárlási jogát, tehát belép-e a vevő elé, hogy megvásárolja a földet.

Mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy az állam jelentős piaci szereplővé váljon?

Az államnak jelenleg is komoly bevételei vannak a meglévő földvagyon hasznosításából, ez öt és tízmilliárd forint közötti összeg évente, és ezt szeretnénk növelni, hiszen rendbe kell tenni az állami földvagyont. Sok olyan terület van, amire nincsen szerződés vagy elavult a bérleti díj, és sok olyan terület van, amire nem jegyezték be az állam tulajdonjogát. Kétszázezer hektárra tehető ez a földvagyon, itt először rendet kell tenni, és ezek a bevételek még kiegészítik a már említetteket.

Egy többmilliárd forintos elővásárló a földpiacon az egyik legjelentősebb szereplő, de hozzá kell tenni, hogy az állam messze nem akar minden földterületet felvásárolni, hiszen amikor a tulajdonosok, akik tényleg földműveléssel foglalkoznak, egymás közt adják-veszik a földet, az az élet természetes része. Az állam megjelenése azért jó, mert be tud avatkozni a kétes ügyleteknél, meg tudja akadályozni, hogy zsebszerződések és spekulatív ügyletek jöjjenek létre, és azoknak tudja juttatni a földet nyilvános eljárásban haszonbérlet céljára, akik azt meg akarják művelni.

Milyen spekulatív ügyletekre gondol?


Most is járják a vidéket olyan cégek, ügyvédeken keresztül, amelyek az ország különböző pontjain vásárolnak földeket, és nincsen mögöttük termelői háttér, nem családi gazdák, nem őstermelők, nem vállalkozók, hanem kifejezetten befektetési céllal akarnak földhöz jutni, ami nem szerencsés, mert elveszik a földet azok elől, akik meg akarnak élni ezeken a területeken. Ezért szeretnénk egy olyan demográfiai földprogramot beindítani, amiben családok vállalják, hogy letelepednek vidéken, és gyermeket nevelnek. Ez egy hosszú távú program része, melynek fontos szerepe van abban, hogy újra életet leheljünk a vidéki közösségekbe.

Az állam csak a helyben szokásos forgalmi értéken vásárolna földet. Nem lehetséges itt  visszaélés?


A helyben szokásos forgalmi érték mérhető. Egyébként pedig, ha valakik szándékosan fölsrófolják az ingatlan árát, akkor az állam dönthet úgy, hogy nem lép be, és akkor a magasabb árat kell kifizetnie a vevőnek. Ha viszont innen leviszik az árat, akkor az egy új szerződésnek számít, és az állam újra beléphet, hogy megvásárolja a földet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását