2024. április 23. - Béla

Kánikula a turizmusért

Az év első öt hónapjában ugyan visszaesésről számoltak be az ország legnagyobb turisztikai térségeiben működő szolgáltatók, a kánikulával azonban a vendégek száma is nőtt a főbb üdülőhelyeken.
2010. július 19. hétfő 07:27 - HírExtra
A vállalkozók a válság hatásával, az árvízzel, a júniusban tapasztalt nem túl jó idővel magyarázták, hogy szinte csak július első két hetében indult be a forgalom. A balatoni turizmus alakulása vegyes képet mutat: a rossz időjárás miatt gyengére sikerült előszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésről ad számot.

Hoffmann Henrik, a mintegy 150 turisztikai szolgáltatót tömörítő Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az előszezon sokak számára gyenge volt, de a főszezon nem rosszabb a tavalyinál. A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nő a vendégek száma.

A Balaton északi partján lévő szálláshelyek közvetítésével foglakozó Midi Tourist tapasztalatai ennél kedvezőtlenebbek. Sall Csaba ügyvezető azt mondta: júniusban mintegy 25, júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy éve. Ennek a válság, a rossz időjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeiből nemigen érkeznek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a főként üdülési csekkel fizető magyarok teszik ki. A hátrány már behozhatatlan, a cég 18-20 százalékos visszaesésre számít.

A Tisza-tónál az áradás a többi üdülőkörzethez képest későbbre tolta a fellendülést, hiszen sokakat tartott vissza, és csak július második hétvégéjétől indult be a turizmus - számolt be több szolgáltató. A Tisza-tónál 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma május végéig a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A külföldiek esetében 4, míg a hazai vendégeknél 13 százalékos volt a visszaesés.

A hétvégi strandforgalom ugyan megnőtt, de a szállóvendégek száma nem emelkedett jelentősen a kánikula, a vakáció, valamint annak ellenére sem, hogy két-három új, jó színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda nyílt a szezon kezdetére a Velencei tónál. A kereskedelmi szálláshelyeken a főszezon ellenére sincs telt ház, s kevesebbet költenek a nyaralók, a strandoló vendégek. A vendéglátóhelyek forgalma nagyon visszafogott, s a tókörnyéki vállalkozók szerint kevesebben, s kevesebbet költenek. Az viszont már érződik az élelmiszerüzletek, szupermarketek forgalmán, hogy benépesültek a nyaralóházak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását