2024. március 29. - Auguszta

Nem szivárog el az E.ON

Nem szivárog el az egyik legnagyobb hazai földgázszolgáltató a kormány által elhatározott szektorbeli ármoratórium miatt. Sőt, mint megtudtuk, a befagyasztás közvetlenül nem is okoz veszteséget a cégnek.
2010. július 12. hétfő 07:07 - Nagy András
Nem szivárog el az egyik legnagyobb hazai földgázszolgáltató a kormány által elhatározott szektorbéli ármoratórium miatt. Sőt, mint megtudtuk, a befagyasztás közvetlenül nem is okoz a cégnek veszteséget.

Nem emelkedett nem emelkedhetett a lakossági földgáz ára július 1-jén. A kormány döntésének értelmében az egyetemes szolgáltatók ugyanis nem növelhetik a földgáz végfelhasználói fogyasztói árát ügyfeleiknek, akik többségükben lakossági és kisfogyasztók, távhőtermelők.


Hajlandók lenyelni?


A kormány – korábbi ígéretéhez híven – a múlt hét közepén úgy módosította a gázipart szabályozó rendeleteket, hogy az összhangban legyen a 29 pontos gazdasági csomagjának elveivel, vagyis: az árszabályozás felülvizsgálatáig ármoratóriumnak kell érvényben lennie. (A felülvizsgálattal megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja, hogy az őszi fűtési szezonra lezáruljon a vizsgálat, véget érjenek a szolgáltatókkal való egyeztetések és megszülessen az új árszabályozási rendszer.)

A kormány döntésével egy időben megindult a találgatás: hogyan reagálnak a magyarországi szolgáltatók az erős állami beavatkozásra? Hajlandók-e lenyelni, hogy a moratórium miatt kieső bevételeiket nem kompenzálja a kormány? Az első pillanatokban olyan piaci pletykák is napvilágot láttak, hogy egyes szolgáltatók akár végleg búcsút intenek hazánknak.

Erről azonban – egyelőre úgy tűnik – nincs szó. Legalábbis az egyik legnagyobb itthoni cég, az E.ON Hungária Zrt. vezetői nem gondolkodnak az elszivárgáson. Mint Kutas István, a vállalat médiakapcsolati és PR vezetője a HírExtra érdeklődésére elmondta, nem igazak azok a találgatások, amelyek szerint a cég a kormány döntése miatt kiszáll a magyarországi gázüzletágból.
Bencsik: drága gáz, gyenge gazdaság
Az energiaellátás Magyarországon elvesztette közszolgáltatási jellegét, viszont olyan környezetet alakított ki, amely mellett a gazdaságnak esélye sem maradt a kilábalásra a válságból - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára a Magyar Hírlapnak szombaton. Szerinte az előző kormány által készített energetikai stratégia csak a hagyományos energiahordozókra igyekezett felépíteni az ország jövőbeni energiaellátását, másrészt nem teremtette meg a végrehajtáshoz szükséges feltételrendszert. Hozzátette: a jelenlegi energiaárak mellett esély sincs arra, hogy talpra álljon a magyar gazdaság.


Annyira nem is gáz?

Sőt. Állítólag azok a piaci hírek sem állják meg a helyüket melyek szerint a kormány által tervezett hatósági gázár bevezetése miatt ez év végéig 400 millió euró veszteséggel kénytelenek számolni. Kutas szerint az árbefagyasztás oly módon jöhetett létre, hogy a harmadik negyedévre megváltoztatták az import összetételét (több olcsóbb spotgázt hozhatunk be Nyugatról), így közvetlenül nem okoz a cégnek veszteséget.

Van-e összefüggés a magyarországi helyzet, és a között, hogy a múlt hónapban bejelentették, hogy az EON értékesíteni kívánja a Gazpromban meglévő 7%-os pakettjét? – kérdeztük, a válasz pedig az volt, hogy „az itteni fejlemények nem befolyásolják az E.ON nemzetközi stratégiáját”.

Kutas István azt mondta, szó sincs róla, hogy a kormány döntése miatt nem kívánják tovább építeni magyarországi portfóliójukat. „Komoly befektetéseink vannak folyamatban, ezeket folytatjuk” – mondta a HírExtrának.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását