2024. március 29. - Auguszta

MSZP: skandalum a "lex Borkai"

Az MSZP szerint skandalum a "lex Borkai", mert az új változatban benyújtott fideszes alkotmánymódosítási javaslat semmi másról nem szól, minthogy az eredetileg beadott alkotmányos szabályok ne vonatkozzanak Borkai Zsolt kormánypárti képviselőre.
2010. július 12. hétfő 17:38 - HírExtra
Harangozó Tamás hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: délelőtt a honvédelmi bizottsági ülésén derült ki, hogy a fideszes Lázár János és Kocsis Máté által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat - amely szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően öt évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek - hátrányosan érintené a kormánypárt egyik komoly politikusát, Borkai Zsoltot, aki 2006-ban még hivatásos honvéd volt.

Felidézte: hétfő délután az előterjesztők új javaslatot adtak be, amiben az öt évet háromra csökkentették, majd ezt a javaslatot a Fidesz házszabályellenesen próbálta az Országgyűlés elé vinni. Véleménye szerint ez "finoman szólva sem elegáns megoldás".
Harangozó Tamás hangsúlyozta: veszélyezteti a jogbiztonságot és sérti a jogállamiságot az, amit a Fidesz alkotmánymódosítás, és egyéb törvénymódosítások címén művel.

Az alkotmánymódosítás miatt a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője hétfő délután a plenáris ülésen, mert szerinte az Országgyűlés nem tárgyalhatná az új változatban benyújtott előterjesztést anélkül, hogy azt nem vették tárgysorozatba.

Az egyik előterjesztő, Lázár János viszont azt mondta, házszabályszerű a javaslatuk, mivel rendkívüli ülésszak van, 78 képviselő aláírása elég ahhoz, hogy egy előterjesztés napirendre kerüljön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását