2024. április 18. - Andrea, Ilma

Madarat tolláról, celebet tetkójáról!

Ahány ember, annyi féle minta. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik sztár hol visel magán tetoválást és mi a jelentésük. Gaxsta Zolee, Tóth Gabi és Deák Bill Gyula avatott be minket tetoválásainak rejtelmeibe.
2010. július 12. hétfő 07:29 - Kancsár Edina
A tetoválások már évtizedek óta jelen vannak az életünkben. Sokak számára ez nem csak divat, hanem az önkifejezés eszköze. Minden tetoválás üzenetként szolgál a külvilág felé, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy hova helyezzük el a kívánt motívumot. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az emberek életük egy fontosabb szakaszát örökítik meg tetoválással.
 
A médiának és a sztárok hóbortjainak köszönhetően egyre inkább terjednek a tetkók. Ettől még nem szabad elhamarkodottan varratni magunkra, mert a választott minta egy életre szól. Természetesen vannak módszerek az eltávolításra, de a helye akkor is megmarad.

Ha tetoválásokról beszélünk, akkor nem lehet megfeledkezni a divatról sem. Minden évben vannak trendek a motívumokat illetően. Többé-kevésbé már elmúlt a nonfiguratív deréktetkók korszaka, azonban még mindig vannak közkedvelt és egyedinek nem nevezhető tetoválások. Mostanában a csillagok és az angol-héber- és minden nyelvű feliratok hódítanak. Minket viszont most nem ezek, hanem a magyar sztárok tetoválási érdekelnek.

Tetoválás
SA tetoválás szó eredete a tatau polinéziai szóra nyúlik vissza. Az angolosított kiejtés írásbeli tükrözése különböző változatok után tattoo formában állapodott meg. A tetoválás során az emberi bőr pigmentálását változtatják meg a bőrrétegekbe vitt szinezőanyagok segítségével. A legkülönbözőbb célokkal teszik ezt, mint például a test díszítése, a törzsi hovatartozás jelzése vagy éppen az érzelmek kinyilatkoztatása érdekében.
Ganxsta Zolee híres a tetoválásairól, ezért kifaggattuk a rappert a testét borító minták keletkezéséről és jelentéseiről.

Hány darab tetoválásod van?

Fogalmam sincs, ezt nem számolgatja az ember. Ez olyan, mint ha megkérdeznék tőlem, hogy hány sapkám van… és a vicc, hogy arra talán még könnyebben tudnék válaszolni.

Általában akkor tetováltatsz, ha valami fontosabb dolog történik veled?

Akkor csináltatok, ha épp kedvem van. De persze ha valami olyan jön az életembe, amit meg akarok örökíteni, akkor csináltatok egyet. Például a gyerek meg van örökítve, az egyértelmű. A kis Zozika a mindenem, de a kis feleségem is felkerült annak idején.

Velük kapcsolatban milyen minták születtek?

A jobb kézfejemen van egy családi tetkó. Ez egy Rockabilly-szerű piros szív, ami körül egy pergamen tekereg és az még át van szúrva egy kereszttel. Fölé van írva, hogy Monca, a kislányom Zóé és a két kutyusom neve: Diego és Donna. Sajnos Diego már nem él, ami nagyon fáj nekem, mert ő volt a legjobb barátom.

Milyen tetkóid vannak még?

A bal kezem olyan, mint egy matek füzet. Ott a kedvenc zenekaraim, régi pank együttesek és a rapper IceT kapott helyet. A jobb kezemen sportesemények vannak. Például világbajnoki címet nyert válogatottak, rajtam van finnül, hogy Hajrá Finnország. De van egy olyan is, szintén finnül, hogy Jere a legjobb, mert ő egy finn hokis, aki az én kedvenc játékosom. Személyesen is ismerem és ő is olyan zűrös életű, mint én meg Maradona, aki a másik nagy kedvencem.

Ebből kiindulva, kell hogy legyen rajtad valami Maradonás tetoválás is.

Hogyne! A hátamon van egy Maradona tetkó. Diego az Isten!

Te, aki ennyi tetoválást viselsz, mit szólnál ha egyszer majd a lányod is szeretne? Megengednéd neki?


Miért ne? Persze amíg kicsi nem, de 16-18 évesen nem látom akadályát. Az elég hülyén venné ki magát, ha éppen én nem engedném neki, aki rommá vagyok rajzolva. Elég hiteltelen lenne… Mindig mondja, hogy „Apának van tetája, tetája”. Tetának hívja a tetkóimat és mindig kér ő is, hogy neki is legyen, mint az apjának. Ilyenkor rajzolok rá vasmacskát meg kis virágot, hogy Zóénak is legyen tetája.

Ha már a rajzolásnál tartunk, van házi tetoválásod, amit haverokkal csináltatok egymásra?

Részegen, koncertek után szoktunk idétlenkedni. Például az egyik pálcikaember így született a lábamra.

Hol szoktad készíttetni a komolyabb tetoválásaidat? Van valami fix hely, ahova jársz?

Amióta meg van Big Daddy Laci barátomnak a szalonja, azóta az ő embereivel csináltatom. Ha van egy új zenekar, vagy sportesemény, akkor már megyek is.

Milyen mintát csináltattál legutóbb?


Úgy emlékszem, hogy talán az ujjaimon lévő PANK feliratot, ami az öklömön van a bütykök alatt. Én ezen a zenén nőttem fel, ezenkívül megint elkezdtem dobolni és mindenféle pank zenekarban játszom.

Amilyen bevállalósnak tűnsz, muszáj megkérdeznem, hogy intim helyen is van-e tetoválásod?


A kukacomra gondolsz? Nem, oda nem vállalnám be, mert az nagyon fáj. A combomat még igen, de arrébb nem. A combomon egyébként van egy Spongyabob és Tunyacsáp tetkó.

Hogy kerülnek ilyen minták egy „vad”, rockerre?

Az is egy hülye ötlet volt, valószínűleg be voltam rúgva.

A vagány énekesnőnek, Tóth Gabinak is számos tetkója van. Őt is megkérdeztük, hogy mit jelentenek számára a tetoválások.

Hol vannak tetoválásaid és mit ábrázolnak?

A bal karomon egy Gabriel García Márquez idézet van a Száz év magányból, a jobb karomra pedig az van írva, hogy Nem adom fel, amit a nagysikerű LGT slágere ihletett. A nyakamnál, vagyis inkább a lapockáim között egy fehérmáglyát szimbolizáló védő motívum van. Ez az ezoterikus beállítottságomat tükrözi, másrészről megvéd a negatív energiáktól és a rossz szellemektől. A derekamon egy fecskéket ábrázoló minta van, ami számomra a hazaszeretet és a megasztárt szimbolizálja. Ezzel azt akartam tükrözni magamnak, hogy soha nem felejtem el, hogy honnan indultam és hogy mit köszönhetek a tehetségkutatónak.

Ezek szerint te nem hóbortból tetováltatsz.

Persze, hogy nem. Én nem tetováltattam magamra csak azért csillagokat, mert ez most divat, számomra minden egyes tetoválás komoly jelentéssel bír és erőt ad nekem. Egyiket sem azért csináltattam, hogy vagányabbnak tűnjek. Éppen ezért, egyik mintát sem bántam meg, sőt igazából már észre sem veszem, hogy rajtam vannak, annyira eggyé váltak velem.

Volt már, hogy valaki leszólta a tetoválásaidat? Párodnak például tetszenek a tetkóid?

A páromnak az összes tetszik, főleg azért, mert ismeri a hátterét is. Olyan volt már, hogy másoknak nem tetszettek, mert itthon elég konzervatívak az emberek. De ezzel nem igazán foglalkozom, mert magamnak csináltattam őket, nem másnak. Akik meg azt mondják, hogy közhelyesek az írások rajtam, azoknak azt szoktam mondani, hogy nem nekik kell, hogy jelentsen valamit. A lényeg, hogy nekem sokat jelent, a többi nem számít.

A közeljövőben tervezel újabb tetoválást csináltatni?

Akinek van tetkója, az tudja, hogy ezzel nem lehet leállni. Mindig talál az ember magán szabad felületet, ahova még akar rakatni valamit. Vannak már konkrét ötleteim is, de ez egyelőre még titok.

Megkérdeztük a magyar blues királyt, Deák Bill Gyulát is a tetoválásokról, hiszen ő is visel magán jó néhányat.


Milyen motívumokat visel magán és hol?
Nagyon sok minta van az al- és felkaromon is. Jimi Handrixtől kezdve sok minden van rajtam. Sárkányok, koponyák és mindenféle, ami megtetszett.

Van olyan tetoválása, ami életének egy fontos állomásához kapcsolódik?

Igen, a Jimi Handrix a felkaromon. Mind a mai napig a zenészek közül őt szeretem a legjobban. De mindig csak olyan mintákat rakatok magamra, amik tetszenek és jelentenek számomra valamit.

Volt már olyan, hogy valamelyik ábra nem tetszett a feleségének?

Az én szépségemnek minden tetszik, amit én csináltatok.

A feleségének van tetoválása?

Neki nincs, de a fiamnak és a menyemnek van. Velük együtt szoktam néha csináltatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását