2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elkészült az első térkép az örökfagyról

Osztrák, olasz, svájci, francia és német kutatók 2011-ig elkészítik az első egységes adattérképet az alpokbeli örökfagy birodalmáról.
2010. július 10. szombat 12:11 - HírExtra
A határokon átnyúló együttműködés keretében az Alpok egész térségére egységes modellt dolgoznak ki mérési adatok és megfigyelések alapján. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 3,5 millió eurós (mintegy 996 millió forintos) kutatási programot a héten ismertették az Innsbrucki Egyetemen az adatgyűjtésben közreműködő kutatók.

Az öt alpesi ország szakemberei először vizsgálják meg közösen egyfelől az örökfagy (permafrost) birodalmának kiterjedését az európai hegyláncon, másfelől az éghajlatváltozás hatását kialakulási területére.

"Az Alpok térségére vonatkozóan mostanáig csak országokra lebontott, következésképpen nem homogén adatgyűjtések voltak" - mondta Jeannette Nötzli, a zürichi földrajzi intézet kutatója. Bár a jelenséget már 1970 óta kutatják, csak töredékes ismeretek vannak arról, hogy mekkora a permafrost alpokbeli kiterjedése.

A kutatóhálózat most megbízható adatbázist akar összeállítani, amely kiindulópontként szolgálhat az állandóan fagyott talaj további tudományos vizsgálatához, illetve ahhoz, hogy megfelelő tanácsokkal lássák el a hatóságokat.

Különösen az idegenforgalom és a magashegységi térségben egyre gyarapodó infrastruktúra szempontjából van nagy jelentősége a fagyott talajról szerzett ismereteknek. "Az infrastruktúra, például utak, gyalogösvények, mászó útvonalak, menedékházak, kötélpályák és gleccsersípályák kialakításánál és karbantartásánál tudni kell a helyenként több száz méter vastag örökfagyhoz tartozó övezetekről" - jelentette ki Volkmar Mair, a bolzanói talaj- és építőanyag-vizsgálati hivatal szakértője.

Az összegyűjtött adatok egyrészt információkat nyújtanak majd a helyi viszonyokról, másrészt olyan számítógépes szimulációk alapját fogják képezni, amelyekkel az Alpok egész térségére nézve következtetni lehet az örökfagy birodalmának esetleges terjedésére.

Az állandóan fagyott talaj különösen érzékenyen reagál az éghajlat változására. "Azt is ki akarjuk deríteni, hogy milyen következményekkel járhat a légkör felmelegedése az örökfagyra és kialakulási területére - hangsúlyozta Johann Stötter, az Innsbrucki Egyetem földtani intézetének kutatója. - Ha összevetjük az éghajlati adatokat és az általunk megfigyelt változásokat, abból következtethetünk az örökfagy birodalmának jövőbeli fejlődésére, és felmérhetjük az ezzel összefüggő esetleges veszélyeket".

A permafrost ott alakul ki, ahol a hosszú, hideg télen mélyebben fagy meg a talaj és az alatta lévő kőzetréteg, mint amennyi a rövid, hűvös nyáron megolvad. Jellemző területe Szibéria, Európa és Észak-Amerika északi része, valamint a magashegységek felső régiói (a szárazföldek körülbelül 15 százaléka). A fagyott réteg évről évre vastagodhat, legnagyobb ismert mélysége Közép-Szibériában 1500 méter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását