2024. április 25. - Márk

Régi hagyómányok élednek újjá az aratónapon

Gigantikus méretű kombájnok helyett kaszával aratják a búzát szombaton a zalai Nova határában: a kézi kaszás aratóversenyen a gabonavágás, kepébe rakás és a tarlótisztítás több száz éves paraszti hagyományait elevenítik fel.
2010. július 9. péntek 08:44 - HírExtra
Fiatalokból, öregekből, külföldi vendégekből verbuválódott bandák vonulnak majd élesre fent kaszákkal a mezőre. A munkamegosztás az ősidők óta kialakult szabályok szerint történik, a kaszások mellett marokszedők szorgoskodnak, és természetesen szükség lesz a kötélvetők és a kötözők munkájára is - magyarázta Török Károlyné, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény művészeti szakreferense, a rendezvény szervezője az MTI-nek.

A bandáknak egy óra alatt kell a számukra kijelölt területen levágni, felszedni, bekötözni és kepébe rakni a gabonát, de a munka csak a keresztbe rakás és a tarló megtisztítása után fejeződik be. A kézi aratás minőségét zsűri ellenőrzi, fontos szempont lesz a munka minősége, a tarló magassága - vagy például a marokegyenletesség.

A verseny az ideiglenesen kialakított csűrben a cséplőversennyel folytatódik. A learatott búzából a résztvevőknek legalább négy kévét kell kicsépelniük, a minőséget és a munkamenetet ugyancsak a paraszti munkában jártas zsűri értékeli.

A nehéz fizikai munka után a "kepe" tövében tájjellegű aratási ételekkel és italokkal roskadásig megrakott asztal várja az aratókat és a cséplőket. A verseny egész napos színes folklórprogramokkal, kézműves bemutatókkal, játszóházzal egészül ki.

A gasztronómiában jeleskedők tetszés szerint szabad tűzön készíthetik el az eseményhez illő ételeket. A "hagyományőrző szombat" után a rendezők - a megyei közművelődési intézmény és a novai önkormányzat - vasárnap inkább már XXI. századi programokkal, könnyűzenei koncertekkel, táncprodukciókkal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását