2024. április 19. - Emma
Este az Uruguay-Hollandia találkozóval kezdődnek meg az elődöntők, de nem kell aggódni, hiszen a szerdai német-spanyol mérkőzéssel be is fejeződnek. Kiderül, kik játszhatják 2010-ben a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.
2010. július 6. kedd 07:29 - Gyülvészi András
Hollandia-Uruguay

Csillagok
Akárcsak Dél-Amerika nagy részén, Uruguayban is a labdarúgás a legnépszerűbb sport. Uruguay két alkalommal nyert futball világbajnokságot, először 1930-ban, hazai pályán, majd 1950-ben Brazíliában. 1924-ben és 1928-ban az Olimpiát is megnyerték futballban, ezért az uruguayi válogatott mezén négy csillag látható. Az utóbbi időben az uruguayi futball erősen meggyengült a sportban eluralkodó korrupció miatt. (Wikipédia)
A keddi mérkőzés igazi statisztikarccsentő találkozó lehet: a világbajnokságok történetében még soha nem nyert európai csapat Európán kívül, ha viszont Uruguay kiesik, ez mindenképpen meg fog történni. Hogy ennek hosszútávon milyen hatási lehetnek, az még kérdéses, a tér-idő kontinuum talán nem fog széthullani, de történelem íródhat.

Uruguay parádés, ám nem túl magas színvonalú mérkőzésen búcsúztatta az utolsó afrikai együttest, Ghánát. Ezzel vitathatatlanul előlépett az év legsikeresebb kiscsapatává, de könnyen lehet, van hova tovább. Ugyanis az ellenfelük az a Hollandia, aki úgy jutott tovább, hogy a nagy esélyes brazilok kiütötték saját magukat. Ha még tovább turkálunk a múltban, akkor felvillanhat a Szlovákia elleni találkozó, és beláthatjuk, északi szomszédaink nehezebb ellenfélnek bizonyultak a braziloknál. A Hollandok még nem hajtották ki magukat igazán. Ez nyilván lehet előny is, de igaziból hátrány.

A múlt és a statisztika a dél-amerikaiak oldalán van: Uruguay kétszer nyert vébét, Hollandia viszont csak két döntős szereplést tudhat magáénak. Jót tenne a cím mindkét nemzetnek, hiszen az uruguayiak már minden tornagyőzelmet csillagra váltottak a mezükön frusztráltságukban, a hollandok viszont európai braziljaiként állnak ki a mérkőzésekre csillagtalanul.

Németország-Spanyolország

Eb-döntő a vébé elődöntőjében! Már csak ebből is kitűnik, hogy mennyivel nagyobb presztízsű a FIFA trófeáját emelgetni.

Mindkét csapat hálás lehet a magas színvonalú bíráskodásnak, és mind a két csapat képes arra, hogy szerethető futballt játsszon. Talán azt mondhatjuk, hogy a németek nagyobb lendületet vettek, hiszen két négyest rúgtak, nem is akármilyen csapatoknak, hanem Angliának és Argentínának. Nyilván jól mutatna még egy négygólos spanyol skalp.

A spanyolok viszont ritkán jutnak ilyen messzire úgy, hogy ne nyerjenek rögtön tornát. Úgy tűnik, Európa legjobbjai találkoznak Európa legjobbjaival.

Hűtsd a sört!

Jó lesz ez a két este, és talán utoljára ezen a tornán. Számolnunk kell azzal, hogy ezek után már nem élünk át igazi bizsergetős izgalmat, hiszen a bronzmérkőzés érdektelen, a döntőkön meg annyira izgulni fognak a csapatok, hogy a foci elmarad. Lesz nagy csinnadratta, meg görcs. Olyan ez, mint a szappanoperáknál az utolsó rész: sosem érdekes, hiszen a feszültség feloldásával már csak a rendrakás marad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását