2024. április 19. - Emma

Szigorodó állattartás: használati utasítás kötelező!

Ne lepje meg, ha használati utasítást kap a boltban legújabb házi kedvencéhez. Tegnaptól érvényes az a rendelet, amelyben szigorították az állattartás szabályait. Az állatvédők bár örülnek neki, fogalmuk sincs, hogyan fogják ellenőrizni.
2010. július 2. péntek 07:47 - Tamási Ágnes Anna
Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület:

Melyek a leggyakoribb problémák az állattartásban?

Az állatkereskedésekben a fő szempont a profitszerzés, s ez gyakran azzal párosul, hogy nem foglalkoznak vele, az állatok milyen körülmények között vannak. Sokszor ez okozza a halak, kisemlősök pusztulását. A rendelet magában foglalja, hogyan, miként és egyáltalán: mivel lehet kereskedni: a majomfélék árusítását például betiltották az üzletekben.

A háztartásokban is kevés az olyan állattartó, ki tudatosan veszi meg kedvencét, és valóban akkora mozgásteret biztosít neki, amilyet igényelne az adott élőlény.

Fontos változás, hogy július elseje óta csak úgy lehet kutyát továbbadni, illetve árusítani, ha van azonosító chipje, valamint minden állathoz mellékelni kell használati utasítást is. Ebbe be kell írni, hogyan kell tartani, mivel kell táplálni és úgy általában a jólétét fenntartani.

Milyen büntetéssel sújtható, aki ezeket megszegi?


A rendeleteket a települések jegyzői felügyelik. Például ha valaki úgy gondolja, hogy a szomszédja nem megfelelően tartja a kedvenceket otthonában, akkor panaszt tehet az önkormányzatok irodáiban. Ilyenkor a tanácsház a szabálysértések díjtételeit róhatja ki az adott emberre, amely több százezer forintos pénzbírság, vagy akár közmunka is lehet.

Nem lehet tartani gömbakváriumban halakat, sőt rövid láncon kutyákat. Az állatboltokban sem lehet kapni majd ezeket?

Nyilván nem lehet, hiszen ez már a rendelettel ütközne. Sajnos vannak olyan emberek, akik a kutyákat két méteres láncon tartják: ez szenvedéshez, valamint rövidtávon pusztuláshoz vezet.

Hogy fogják ellenőrizni azt, hogy valóban betartják-e ezeket a szabályokat?

Ez egy nagyon jó kérdés. Hiszen az önkormányzatoknak ennél jóval fontosabb dolgokra sincs sokszor kapacitása, nemhogy arra, hogy személyesen kimenjenek házakhoz, és megnézzék, hogy az állatok megfelelő életkörülmények közt élnek-e.
Ez mindenkinek az erkölcsi, környezetet tudatos, és az állatokkal való felelősség tudatára van bízva.

Mi a céljuk ezzel a szabályozással?

Az állatok jólétének fenntartása, a tudatos házi kedvenc tartása a fő szempont. Szeretnénk, ha mindenki kicsit jobban odafigyelne ezekre az élőlényekre, hiszen ők is érző lelkek, szükségük van a számukra megfelelő bánásmódra.

Mennyire fogják betartani ezeket a szabályokat?


Nagyon remélem, hogy az emberek felelősséggel gondolnak a környezetükre. Viszont az egyik legnagyobb probléma az, hogy sokkal több az állattartó, mint amennyi a gondos személy.
A mai napig rengeteg olyan esettel találkozom, amely az állatok pusztulásához vezet, de úgy látszik, Magyarországon ez még elfogadott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását