2024. március 29. - Auguszta

Farkas Flórián fogja felügyeli a roma támogatásokat

Farkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli július 1-től a roma támogatásokat, valamint javaslatot dolgoz ki a 2011-2014 közötti időszakra, hogy milyen romaspecifikus programokat kell megvalósítani - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken.
2010. július 2. péntek 13:13 - HírExtra
Nagy Anna tájékoztatása szerint a miniszteri biztos a romák társadalmi integrációjának elősegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását felügyeli majd, s feladatai közé tartozik többek között annak felülvizsgálata, hogy 2002-2010 között milyen roma és egyéb integrációs programokra mekkora forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel, a programok mennyire voltak eredményesek és szabályosak, átláthatóak és hatékonyak. Részt vesz azon programok bírálatában, értékelésében, monitorozásában amelyek a romákat érintik.

Emellett összegyűjti, feldolgozza és a kormány számára előterjeszti az önkormányzati, a civil és a gazdasági szereplők romákra vonatkozó javaslatait. A feladatai közé tartozik még, hogy kezdeményezze az ellenőrzésre jogosult szerveknél a cigány önkormányzatok működésének felülvizsgálatát, közreműködik a romáknak támogatásokat nyújtó közalapítványok átalakításánál.

A biztos működését a közigazgatási miniszter irányítja, neki tartozik beszámolási kötelezettséggel is. Ez a terület olyan fontos és érzékeny terület, amely az eddigi kormányoknál is szimbolikusan vagy papíron jelen volt, de még nagy elmaradások vannak - mondta. Hangzatos programok indultak, de nemhogy javult volna, hanem sok területen romlott a helyzet - mutatott rá a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő elmondta, hogy Farkas Flórián munkájáért semmilyen díjazást nem fogad el. Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség.

Felidézte az Állami Számvevőszék vizsgálatát, amely szerint tíz év alatt 120 milliárdot fordítottak a magyarországi cigányságra, de ténylegesen ennek mindössze tíz százaléka érkezett meg. Ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő - szögezte le az államtitkár. Kiemelte: a roma politika hitelességének helyreállításához, a többség megnyeréséhez szükség van a tényfeltárásra.

A roma integráció egy olyan feladata a kormánynak, amit a többség támogatása nélkül nem lehet megvalósítani. A kisebbség felzárkózása a többségnek elemi érdeke, nemzeti ügy - fogalmazott Balog Zoltán. Szólt arról is, hogy a közmunka- és a képzési programok összekötését tervezik.

Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenzéki létben a Fidesznek a legfontosabb partnere a cigánypolitikában a Lungo Drom volt, s ez a jövőben is így lesz.

Farkas Flórián miniszteri biztos arról beszélt, hogy az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretnének letenni a kormány asztalára. Mint elmondta: szorosan együtt kíván működni a Balog Zoltán vezette államtitkársággal munkája során. Segíteni szeretné a társadalmi megbékélést - mondta, s kitért arra is, hogy munkáját a cigánysággal kapcsolatos eddigi programok tüzetes átvizsgálásával és hatáselemzésével kezdi majd.

A társadalmi megbékéléshez fontos, hogy a cigányság túltámogatottságának mítosza enyhüljön - fogalmazott a biztos. Az nem fordulhat még egyszer elő, hogy ha kormányzat indít egy programot, akkor a támogatások ne érjenek célba - mutatott rá. Szólt arról, hogy a cigány szervezetek, az akadémia, a munkaügyi hivatalok, az oktatási intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőivel haladéktalanul felveszi a kapcsolatot, s újból országjárásba kezd. Konzultálni kíván a történelmi egyházakkal is, nekik szerinte oroszlánszerepük lesz a cigány-nem cigány társadalmi megbékélésben.

Farkas Flórián - aki a megbízást élete legfontosabb feladatának nevezte - hangsúlyozta: a Lungo Dromon keresztül a cigányság támogatását élvezi leendő munkájában. Hozzátette: ugyanakkor "nem a rang a fontos, hanem a feladat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását