2024. április 25. - Márk

Új csúcsot állított fel az Alkonyat 3

Új éjféli bevételi rekordot állított fel a Napfogyatkozás című vámpírrománc az észak-amerikai piacon: a mozik előtt kígyózó sorokban várakozó nézők 30 millió dollárért (7 milliárd forintért) váltottak jegyet az Alkonyat-széria legújabb darabjának első vetítéseire.
2010. július 1. csütörtök 11:17 - HírExtra
Boxoffice-elemzők szerint a film várhatóan további csúcsokat is megdönt majd, nincs biztonságban sem az első napi bevételi rekord, sem a hagyományosan kiugró eredményeket hozó július 4-i hétvége korábbi mozis csúcsa.

Az előző éjféli rekordot egyébként a Stephenie Meyer könyvsorozatából készülő Alkonyat-filmek második epizódja, az Újhold állította fel tavaly novemberben 26,3 millió dollárral (6,1 milliárd forinttal). Egyelőre még ez a film tartja az első napi bevételi rekordot: 72,7 millió dolláros (17 milliárd forintos) jegyeladással. A szerda éjféli premiertől vasárnapig számolt ötnapos rekord azonban a Transformers: A bukottak bosszúja című akciófilmhez kötődik, amely tavaly nyáron ez idő alatt 200 millió dollárt (46 milliárd forintot) kaszált Észak-Amerikában.

A kamaszoknak szóló vámpírsztori egyébként továbbra sem a kritikusok kedvence: a legfrissebb értékelések elsősorban a gyenge színészi alakításokat kérték számon a produkción. A sorozat világszerte óriási rajongótábora azonban úgy tűnik elégedett a főszereplők, Robert Pattinson, Kristen Stewart és Taylor Lautner játékával.

Roger Ebert, a Chicago Sun-Times tekintélyes kritikusa szerint a mozi egy része ugyan nem működik - beleértve a speciális effektusokat -, "a közönség viszont elragadtatással nézi" és összességében elmondható, hogy "szűzies erotikával tüzeli a fiatalok szexuális álmait".

A Napfogyatkozás a korábbi epizódokban felvázolt szerelmi háromszög történetét bontogatja tovább, amelyben a kamasz Bella (Stewart) szerelméért a vámpír Edward Cullen (Pattinson) és a vérfarkas Jacob Black (Lautner) vetélkedik.

Miközben a tinik Bella és Edward szerelméért szorítanak, Black és törzse különös jelentőségre tett szert a fiatal bennszülött amerikaiak körében. Az Egyesült Államok 2,5 millió lakosa vallja magát bennszülött amerikainak. Black a Quileute törzs egyik tagjaként jelenik meg a filmben. A "farkasok" vezérét alakító Chaske Spencer szerint az Alkonyat-filmekben a bennszülöttek új és pozitív fényben jelennek meg a fiatal közönség előtt.

A "farkasok" úgy öltöznek, mint akármelyik mai kamasz: a farmert és a pólót szeretik - amikor éppen nem meztelen felsőtesttel mutatkoznak. Nemcsak fürge észjárásúak, de az érzelmi életük is gazdag.

"Rengeteg sztereotípiát tüntet el a film. Részei lettünk ennek a popkulturális jelenségnek, és ez új fénybe állított bennünket" - magyarázta Spencer hozzáfűzve, mennyire fontos, hogy a nézők ezt a képet őrzik meg róluk, nem pedig a korábban rögzült bőrruhás, tolldíszes közhelyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását