2024. április 19. - Emma

OGY: az ÁSZ tisztségviselőiről szavaznak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökét választja meg mai ülésén az Országgyűlés, amely dönt a médiacsomag két eleméről, valamint a családi pótléknak a gyermek iskolába járatásához kötéséről szóló javaslatról.
2010. június 28. hétfő 08:22 - HírExtra
A képviselők ma döntenek a Sólyom László államfő által megfontolásra visszaküldött, az alkotmánybírák választásával összefüggő törvényjavaslatokról is.

Az ÁSZ elnökének és alelnökének megválasztásáról, titkos szavazáson az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával döntenek, a mandátumuk 12 évre szól. Az ÁSZ elnöke várhatóan Domokos László, a Fidesz országgyűlési képviselője, alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lehet.

Egy hét halasztás után várhatóan döntenek a családok támogatásáról szóló törvénynek, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvénynek a tankötelezettség teljesítésével összefüggő módosításáról. Az előterjesztés szerint ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

Döntés lesz a médiacsomag két eleméről, a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott alkotmánymódosításról, illetve a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról.

A médiacsomag értelmében megszűnik a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság és Országos Rádió és Televízió Testület, e testületek összevonásával létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. Újraszabályozzák az alaptörvénynek a szabad véleménynyilvánításról, a közérdekű adatok nyilvánosságáról és a sajtószabadságról rendelkező részét.

Szavaznak a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek múlt héten hétfőn visszaküldött alkotmánymódosításról, illetve az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról, amelyek az alkotmánybírákat jelölő, nyolctagú bizottság összetételére vonatkoznak.

Sólyom László szerint is szükség lenne olyan szabályokra, amelyek jobban szolgálják az alkotmánybírák függetlenségét, a parlament által most elfogadott változtatás azonban az államfő szerint nem felel meg ezeknek a követelményeknek.

Szavaznak még egy alkotmánymódosításról, valamint az ezzel összefüggő, a helyi önkormányzatokról szóló és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását