2024. április 24. - György

Nem választott elnököt az SZDSZ

Nem választott új elnököt Retkes Attila helyére az SZDSZ küldöttgyűlése szombaton, hanem egy öttagú ügyvivői testület vezeti a pártot a jövőben - jelentették be a küldöttgyűlés utáni sajtótájékoztatón az ügyvivők.
2010. június 26. szombat 19:41 - HírExtra
Az ügyvivői testület tagjai: Szabadai Viktor (Budapest XIII. kerület), Tarján András (Budapest XIII. kerület), Szigethy István (Zala megye), Varga Győző (Komárom-Esztergom megye) és Lövei Csaba (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

Szigethy István közölte: az ügyvivői testület tagjai egyenrangúak, jelenleg kollektíven működnek.
Varga Győző szerint a testület összetétele jól illusztrálja, hogy az SZDSZ "magyarországi párt", amelyben a főváros és a vidék egyaránt képviselteti magát.

Szabadai Viktor azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a parlamenten kívül is ragaszkodik ahhoz a liberális értékrendhez, amelyhez húsz évvel ezelőtt is. Mivel nincs parlamenti képviselete a pártnak, így nincs állandó bevételi forrása sem, ezért az ügyvivői testület azt a feladatot kapta, hogy 90 napon belül készítsen vagyonleltárt, hogy a párt megoldást találhasson az SZDSZ mindennapi működésének biztosítására - mondta.

Szigeti István kiemelte: a küldöttgyűlés köszönetét fejezte ki Retkes Attilának, amiért "a rendkívül nehéz helyzetben" vezette a pártot, és sokat tett az SZDSZ gazdasági helyzetének javításáért is. Retkes Attila nem vállalt újabb funkciót a pártban, de megígérte, hogy "minden erejével segíteni fogja" az SZDSZ-t a továbbiakban is.

Szabadai Viktor kijelentette: a párt feloszlatásának lehetősége fel sem merült a küldöttgyűlésen. A névváltoztatás kérdéséről sem tárgyaltak, de ennek jövőbeli lehetőségét nem zárták ki - mondta az MTI kérdésére.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Szabadai Viktor elmondta: a helyi szervezetekre bízzák, hogy önállóan vagy szövetségben indulnak-e.

Az eseményen a küldöttek több mint kétharmada megjelent - közölte Szabadai Viktor.
Retkes Attila korábbi pártelnök május végén mondott le posztjáról, és bejelentette, nem jelölteti magát újra a pozícióra. Döntését az MDF-fel közös sikertelen választási szerepléssel indokolta, azzal, hogy a két rendszerváltó párt kiesett az Országgyűlésből. A volt SZDSZ-elnök akkor úgy nyilatkozott: meg kell adni a lehetőséget, hogy "a nagy múltú, ám most meglehetősen marginális" helyen lévő SZDSZ-t egy új pártvezetés megújítsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását